Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten är kass

Annons

Många tusen elever över hela Sverige måste äta skolmaten för att få i sig näring och energi för att orka studera. Men det är svårt när skolmaten knappt innehåller någon näring, är halv/helfabrikat och full av olika E-ämnen.

Inte bara det att maten är smaklös och inte direkt en fröjd för ögat, skolmaten är enligt laboratorietester inte ens lika nyttig som kattmat. För kattmat innehåller nästan dubbelt så mycket D-vitamin och 16 gånger så mycket järn.

Skolmaten är inte bara fattig på näring, den innehåller ofta en hel del E-ämnen. De flesta E-ämnen är inte speciellt farliga, men det finns ett som är farligare, E250. Det är natriumnitrit som används för att förhindra matförgiftningsbakterien Clostridium botulinum.

E250 är känt för att vara/kan vara cancerogen, alltså att den kan öka riken för cancer, och World Cancer Research Fund har till och med rekommenderat att man ska undvika det ämnet. Är det inte lustigt då att det ämnet får användas i skolmaten? E250 finns särskilt i korv, vilket är väldigt vanligt på skolmatsedeln.

Skolmaten är uppvärmt halv- eller helfabrikat. Det säger väl sig självt hur nyttigt det kan vara egentligen? Det består i princip av vatten, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och lite annat. Det ska man stå sig på en hel skoldag. Inte konstigt att eleverna är trötta och har svårt att koncentrera sig.

Många skippar till och med skolmaten och byter ut den mot till exempel snabbmat eller godis. För vissa är det tyvärr den enda lagade måltiden de får om dagen, och nog ska man väl få riktig mat då?

Jag tänker också på att det faktiskt är diskriminering mot matkonsulenterna. De har riktig utbildning och kan laga mat, men de får inte utnyttja sina kunskaper. För hur svårt kan det vara att värma färdiglagad mat?

Jag förstår att det kostar pengar, och det skulle innebära ännu mer pengar för att förbättra skolmaten. Men skolan har en hel del pengar, det gäller bara att prioritera.

Dessutom har Sverige ett av världens högsta skattetryck så då borde vi få riktig mat i skolan. Enligt min åsikt kan vi dessutom avskaffa monarkin, för tänk vad vi kan använda de pengarna till i stället, som bättre skolmat.

Vi måste ta tag i det här nu, för det här är ett problem som många verkar blunda för. Men lunchen är det viktigaste målet om dagen och viktig för att eleverna ska orka koncentrera sig i skolan. Så förbättra skolmaten nu!

Arboga

Hanna Granath

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons