Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilj på advent och jul

Annons

När det är dags för julskyltning upplever tydligen många ett problem med att de inte känner någon julstämning. Det är helt onödigt eftersom jul och advent inte är samma sak.

Adventus betyder egentligen ankomst men minnestekniskt kan det vara lättare att förknippa ordet med väntan. Adventskalendrarna visar att vi väntar i 24 dagar. På adventssöndagarna tänder vi först ett ljus, sedan två och så vidare tills de fyra ljusen lyser.

Vi som är lite äldre minns väl att adventstiden förr var full av arbete. Höstsysslorna och städningen skulle avslutas och julmaten skulle förberedas. Luciafirandet var ett ljust men kort avbrott.

Först på julafton, eller dagen före, togs julgranen in och julprydnader packades upp. Då var adventstiden slut och vi kunde börja med julmat och annat firande. Då var det dags att känna julstämning och julefrid.

Från julen och framåt arbetade man mindre och hade i stället tid att umgås. Det var julfesternas och den goda matens tid. Tjugo dagar senare, efter Knut-dagen, var det dags att återgå till vardagen igen. Då kan man redan ana tecken på att den mörkaste tiden är över.

Numera hetsas människor av affärer och restauranger att ta ut hela julfirandet så tidigt att många redan efter den 26 december är trötta på julen, kastar ut sin gran och börjar fråga efter semlor. Många av oss skulle må bättre av att leva lugnare och ta tillbaka det bästa av det gamla sättet att fira. Att hemma börja med fyra veckors väntan. Låt julfesterna och julkonserterna komma efter de egentliga juldagarna.

Birgit Sjungargård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons