Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt beslut i Arboga

Annons

Vi tänker oss att Arboga stad hösten 1938 hade inlett ett konstnärligt samarbete med ett universitet i nazidiktaturens Berlin. Universitetet skickar några konstnärer till Arboga för att arbeta med ett fredsprojekt några månader i Arboga, tillsammans med konstnärer från Sverige och några andra länder. Hur skulle vi i dag ha bedömt detta?

Vilken av diktaturerna Nazityskland 1938 eller Kina 2010 som är värst kan man diskutera, men båda är diktaturer som förföljer och fängslar oliktänkande. Människorättskämpar i nazitidens Tyskland och i Kina i dag tystas.

Båda länderna har en nobelpristagare som satt fängslad för sina åsikters skull och inte kunde resa till Oslo och ta emot fredspriset: I Nazityskland Carl Ossietzky 1935 och i Kina Liu Xiaobo 2010.

De som skickades utomlands av Nazityskland hade ett uppdrag, att sprida den nazistiska ideologin och sedan rapportera framgångar. Naturligtvis var det bara av regimen godkända medborgare som fick sådana uppdrag. Att tro att diktaturen Kina inte fungerar på samma sätt är naivt och okunnigt.

I torsdags, inte ens en vecka efter det att nobelpristagaren Liu Xiaobo hindrades från att motta Nobels fredspris i Oslo, beslutar kommunfullmäktige i Arboga att inleda ett konstnärligt samarbete med Kina:

”Kinas största universitet i Beijing kommer att vara medarrangör och har beviljat två professorer tjänstledigt för att delta, universitetet sponsrar även symposiet ekonomiskt”, står det i kommunstyrelsens handlingar som med bifall skickades till fullmäktigeledamöterna. Och på 30 sekunder var det enhälliga beslutet överstökat i fullmäktige. Inte en enda fråga, inte en enda protest!

Konstnärligt utbyte på personlig basis är en sak, men här är något annat: det officiella Arboga och det officiella Kina som ska samarbeta.

Oavsett hur sympatiska de kinesiska konstnärerna än är som kommer hit till Arboga i sommar så är de av staten väl förberedda representanter för den kinesiska diktaturen – annars skulle de fått stanna hemma, ha yrkesförbud eller sitta i fängelse.

Och en sak vet vi: när Kinas ambassadör, tillsammans med de kinesiska konstnärerna och representanter från Arboga står framför det producerade konstverket ”Peace monument” kommer det att användas i den kinesiska propagandan för att visa att Sverige minsann, i motsats till den norska nobelpriskommittén, verkligen förstår Kinas fredssträvanden.

Att Arboga bidrar till att legitimera den kinesiska diktaturen är obegripligt. Hur kan Arbogas folkvalda svika Kinas medborgarrättskämpar som förföljs och spärras in? Betyder inte mänskliga rättigheter något för Arbogas kommunfullmäktige?

Hans Almgren

Arboga

Birgitta Almgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons