Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi känna oss tacksamma för 15 kronor?

Annons

”För den som har ska få ännu mer. Men den som inte har, han ska bli fråntagen till och med det han har.” (Matteus 25:29)

I det tumult som uppstått efter valet, där regeringsfrågan fortfarande är olöst, har den ”kristna högern” tillsammans med Moderater och Sverigedemokrater drivit igenom en rambudget som gäller från 1 januari 2019. I stället för att leva upp till vallöftena om att stärka de svagas situation har den kristna trojkan gått i pakt med hin håle själv för att genomföra Matteus budskap.

Vi är cirka 700 000, framför allt kvinnor, som i drygt 40 års tid, förutom att vi fött och uppfostrat våra barn, servat just er i skolbespisningarna, tagit hand om era mor- och farföräldrar och städat era tjusiga kontor.

Med fagert tal om att ”den som går i pension efter ett långt arbetsliv ska kunna känna sig trygg i att den pension man får behålla efter skatt kommer att vara tillräcklig” har alla pensionärer fått förhöjt grundavdrag.

Vi är cirka 700 000, framför allt kvinnor, som i drygt 40 års tid, förutom att vi fött och uppfostrat våra barn, servat just er i skolbespisningarna, tagit hand om era mor- och farföräldrar och städat era tjusiga kontor. Vi som har jobbat tidiga morgnar, sena kvällar och helger i servicenäringen för ”skitlöner” belönas på ålderns höst med er flotta ”garantipension”!

För oss som har cirka 8 200 kronor per månad kvar i plånboken – innan mat och alla andra utgifter är betalda – har er fantastiska budget gett oss cirka 15 kronor per månad i sänkt skatt – ska vi känna oss tacksamma? Uppenbart finns det pengar när ni samtidigt ger 800 000 pensionärer med 20 000 kronor per månad eller mer, 150–200 kronor per månad, i sänkt skatt!

Till råga på allt har ni – högerns regeringsaspiranter – med skattefinansierade arvoden om 65 000 kronor per månad – mage att finansiera det hela med till exempel höjd moms om vi behöver laga vår cykel eller skorna, anlita kemtvätten etcetera.

Vårt kanske enda nöje, att gratis kunnat besöka våra statliga museer, ryckte ni av oss direkt – ”folk ska ju betala vad det kostar”! Men detta gäller inte alla. Samtidigt som de med usel pension fråntas ett gratisnöje har ni haft spenderbyxorna på till dem som har råd att utnyttja RUT- och ROT-avdrag, med upp till 75 000 per år och ge 10 miljarder i ökat jobbskatteavdrag! Ni verkar vara fullkomligt besatta av Matteus budskap!

Fattigpensionärerna har väntat länge nog på skälig pension. Allt fagert prat – om att få känna sig trygg med att pensionen efter skatt kommer att vara tillräcklig, framstår som ett politiskt hyckleri och är i allra högsta grad cyniskt. Till de nya regeringsaspiranterna eller kommande nyvalstillsatta politiker vill jag säga – ta ert ansvar, riv upp och gör om den usla garantipensionen för de med sämst villkor! Folkets dom blir annars hård, trots att vi numera bär den nya klassmarkören, ”dåliga tänder”, kommer vi att bita ifrån.

Sannerligen säger jag eder – någonting är ruttet och håller på att gå riktigt snett i välfärdslandet Sverige – ska det behövas gula västar för att rätta till ojämlikheten?

Arga tanten

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons