Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukreglerna inte mänskliga

Annons

Ingen kan ha undgått att se hur hårdhänt kroniskt sjuka behandlas i dag av myndigheterna. Ända sedan Reinfeldt blev moderatledare har det varit klart att om inte den sjuke blir frisk inom i förväg fastställda generella tidsramar skall ekonomisk utsatthet helt plötsligt göra den sjuke frisk, där läkarvetenskapen misslyckats.

Men olika människor behandlas olika. Kvinnan som fick ett dödfött barn fick nej till sjukskrivning men migrationsminister Billström, M, fick bli sjukskriven för att han medvetet ej betalt tv-licensen.

Exemplen i media är otaliga på hur svårt sjuka blivit av med sin ersättning från sjukförsäkringen,

allt från svårt sjuka med olika muskel- eller ledsjukdomar till olika cancerformer.

Reinfeldts empatiska kompetens eller vilja sträcker sig inte längre än till uttalandet av ordet ödmjukhet. Ord men ingen handling.

Hur kan någon tro att bästa läkemedlet för sjuka är att utsätta dem för den stress det är att inte ha någon ekonomisk försörjning under en svår sjukdom? Om det beror på Reinfeldts ideologi eller oförstånd eller båda är oklart.

Efter den 15 mars kan oförstånd ej förklara alliansregeringens stupstocksregler. Då offentliggjorde Socialstyrelsen en forskningsrapport om att ”välbärgade klarar tolv studerade cancerformer bättre än ekonomiskt utsatta.”

Om regeringen inte tidigare förstått konsekvenserna av att placera kroniskt sjuka i en ekonomiskt utsatt situation, oavsett cancer eller annan svår sjukdom, så är denna förklaring numera omöjlig.

Socialstyrelsen är kristallklar. I Sverige dör 3 000 människor i förtid per år i cancer i och med ekonomisk utsatthet.

Regeringen har självklart vetskap om denna forskning. Att då fortsätta strypa ekonomin för sjuka som kanske har jobbat och haft låga löner i sitt friska liv gör definitivt inte att den sjuke kan lägga all sin energi på att kämpa ned sin svåra sjukdom.

Rapporten är klar med att om socioekonomisk utjämning kan ske skulle 3 000 personer per år undvika för tidig död enbart i cancer.

Orsaken till ersättningsreglerna är att kunna sänka skatter (Husmark, M). En sjuk som låg på intensiven och missade ett myndighetsmöte blev av med ersättning. Å andra sidan blev den förre arbetsmarknadsministern, M, sjuk-skriven efter att han utpekats för att ha köpt sextjänster.

Reinfeldt har skrivit om ersättningsnivåsänkningar: ”De hälsosamma riskerna är mycket mer mänskliga än den falska tryggheten.”

Hur är Reinfeldts ideologi och värderingar egentligen?

Alf Bergström, Munktorp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons