Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka stödet till Forum

Annons

Vad händer med Forum i Köping? Vad rör sig i huvudet på dem som ”bestämmer”?

Köpings Godtemplares byggnadsförening har ekonomiska problem. Deras verksamhet ”bär sig inte”. De måste ha mer stöd för sin verksamhet, som går ut på att hålla huset i skick för det ändamål det är byggt.

Föreningen har sedan starten för 110 år sedan hållit Köpings invånare med lokaler för olika möten och aktiviteter. Byggnaden har fungerat som ett kulturellt centrum vid sidan av statskyrkan. Den fyllde den profana delen av folkets behov av samlingsplats.

Det enda krav som fanns vid upplåtelse av lokalerna var kravet på nykterhet, då det var grunden för ägarnas ideologi.

Under tidens gång har det uppstått andra intressegrupperingar i samhället. Olika andra intressen har konkurrerat med Godtemplarrörelsen. De har skaffat sig andra möteslokaler. Antingen

på privata initiativ eller med stöd av kommunen. Det har blivit konkurrens genom ett större utbud. Nu är frågan uppenbar. Vilka intressen skall kommunen tillgodose?

Läser man artikeln i Bbl/AT (8/4) ser man ägarens uppgifter att den bokföringsmässiga avskrivning på en och en halv procent, som föreningen enligt reglerna måste göra för underhåll av fastigheten, av kommunens ansvariga räknas som tillgångar. Därför diskvalificeras föreningen från att få bidrag till detta underskott, som är ofinansierat och hotar föreningens fortsatta existens.

Läser man vidare, ser man vad de ansvariga politikerna har för motiveringar för sina beslut.

Kommunalrådet Salomonsson, S, svarar inte alls utan hänvisar till kultur- och fritidsnämnden.

Det är bekvämt för henne, då hon genom åren har haft en kamp med moderaten Saaw då det har gällt arbetarrörelsens olika projekt av samlingslokaler och kommunens stöd till dessa.

Saaw har av rent ideologiska skäl varit en motståndare till sådana. Hans uttalande om Forum, att man borde släppa kraven på nykterhet för att vidga kretsen av aktiviteter i lokalerna, tycks mig okänsligt i överkant.

Den nyligen avlidne riksdagsmannen Göran Magnusson var en eldsjäl inom Godtemplarrörelsen. Hans tidigare politiska ställning i Köpings kommun innebar en ideologisk motvikt till Saaw och Salomonsson.

Godtemplarna saknar, men skulle behöva, en Magnusson i kampen om de kommunala stöden. Ett samhälle behöver samlingslokaler av olika karaktär. I solidaritetens namn bör ingen intresseriktning ställas utanför om deras verksamhet är förenlig med demokratiska värderingar.

Köping

S.Å. Skog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons