Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närdemokrati stärker känslan av egenvärde

Annons

Svar till ”Skattebetalare i Köpings kommun”, Bbl/At den 5 september.

Tack för dina reaktioner. Syftet med vår motion och vår debattartikel om att låta kommuninvånarna i Kolsva få välja kommundelsnämnd är att stärka närdemokratin och att engagera medborgarna för en levande och visionär kommundel.

En av Kristdemokratins grundpelare är att beslut ska ske på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå, det vill säga så långt som möjligt fattas av de berörda själva samt att varje större gemenskap skall ha en understödjande roll. Den högre nivåns – i vårt fall kommunens – roll är alltså att fungera samordnande och stödjande (subsidiärt) gentemot den lägre nivån – kommundelen – på områden där kommundelens egen kapacitet är otillräcklig.

Vi är medvetna om den ineffektivitet som finns både med en kommundel som känner sig i underläge mot politiker och tjänstemän inne i stan och med stelbenta och prestigefyllda beslutsfattare i centrala positioner.

Är då närdemokrati slöseri med skattemedel?

Att öppna för direktval till Kolsva kommundel kan även underlätta samarbetet i Västra Mälardalen. Vi är övertygade om att närdemokrati stärker känslan av egenvärde. Om en kroppsdel lider, så lider hela kroppen. Men om alla delarna mår bra så berikar de varandra så att hela kroppen mår bra.

Är då närdemokrati slöseri med skattemedel? Nej, det är tvärtom en möjlighet att blåsa nytt liv i en trött och på sina håll revirtänkande och trångsynt kommunorganisation.

Vi noterar en något syrlig ton hos insändaren i beskrivningen av Kolsvas möjligheter. Kanske beror det på en uppgiven tilltro till stark utveckling och engagemang i Köpings kommun i kommundelen Kolsva.

Kristdemokraterna ger förslag på hur Kolsva ska kunna stärka sin ryggrad med framtidstro som ger fler arbetstillfällen. Här ger den fantastiska naturen och människors arbetsglädje stora möjligheter att utveckla. Vi ser fram mot fler idéer och visioner från olika håll, det är bra med mångfald.

Vi vill göra Kolsva, och därmed hela Västra Mälardalen, starkt igen.

Anna-Carin Ragnarsson

Salah Rasho

Kristdemokraterna i Köpings kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons