Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindbom förbiser en del om rut

Annons

När rut nu fyller 10 år bör vi hylla reformerna för att de skapat arbetstillfällen, skriver Lars Kallsäby (C).

I en replik i Bbl/AT 26/7 tar Kalle Lindbom upp en rad saker som är fel i vårt samhälle just nu. Mammor som åker till Finland för att föda och överbelastade akutmottagningar för att bara nämna två exempel. Jag håller helt med honom att det är mycket som inte står rätt till i vårt välfärdssamhälle. Dock finns det ingen kausalitet mellan dessa missförhållanden och rot- och rutavdragen.

Kalle Lindbom skriver att rot och rut ”kostade stadskassan cirka 17 miljarder 2014”. Jag har försökt hitta den siffran och det närmaste jag kommer är att Skatteverket har rapporterat att för 2014 gjordes nästan 17 miljarder kronor i rotavdrag och lite över tre miljoner kronor i rutavdrag.

Det Kalle Lindbom helt verkar förbiser är att det är en nettosiffra som inte alls tar hänsyn till de jobb och skatteintäkter som har skapats. Enligt Skatteverket gjordes det rot- och rutavdrag 2014 av över 1,7 miljoner svenskar och jobben utfördes av totalt strax över 85 000 utförare.

När rut nu fyller 10 år bör vi hylla reformerna för att de skapat arbetstillfällen och gett människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmen. Att skylla olika missförhållanden i vårt samhälle på rot och rut är bara missvisande.

Lars Kallsäby (C), riksdagskandidat och näringspolitisk talesperson för Centerpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons