Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte som glasögon

Annons

Karin Alverhag (15/10) har fel. Men tyvärr är hon inte ensam om att resonera så som hon gör när hon jämför hörapparater med glasögon. För henne och övriga som inte förstår skillnaden kommer här lite fakta som förhoppningsvis ger en bättre förståelse för vår funktionsnedsättningar.

För det första: Visserligen får de som har en hörselskada och besöker hörselvården stämpla besöket på högkostnadskortet. Hörapparaten, det som är målet med besöket, ska däremot betalas med 15 procent av vad hörapparaten kostar.

Ju mer hörselskadad man är, desto starkare hörapparater behövs som i sin tur är dyrare och kostar flera tusen kronor för den behövande. Den kostnaden ingår inte i högkostnadsskyddet.

För det andra: Enbart hörapparaten räcker inte om man vill vara delaktig i samhället. En hörapparat har bara en liten mikrofon, därför behövs ytterligare hjälpmedel, till exempelvis telefonen, tv:n, radion, till talaren vid möten med mera. Dessa hörselhjälpmedel som också kostar tusentals kronor per styck betalar man helt själv.

För det tredje: Hörseln fungerar inte på samma sätt som synen och en hörselskada går inte att åtgärda lika enkelt som ett synfel.

Därför kan jag också berätta att man även med sina hörapparater och övriga hörselhjälpmedel fortfarande är hörselskadad och har en funktionsnedsättning, vilket en person med glasögon inte har.

Därför räknas du inte heller som patient och vänder dig inte till landstinget för att få rehabiliterande insatser när du skaffar dig glasögonen.

För det femte: De som däremot har en synskada får sina glasögon från syncentralen och dessa glasögonen kostar inte en krona. Men även för dem är glasögonen bara ett hjälpmedel precis som för hörselskadade och har därmed fortfarande en funktionsnedsättning.

Glasögon för personer med synfel korrigerar synen helt eller nästan helt och du är inte funktionshindrad med dina glasögon. Jag skulle gladeligen betala allt själv om jag fick hörapparater som kunde återge en fullgod hörsel.

Västerås

Marion Annilén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons