Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dybecksgården behövs

Annons

Dybecksgården i Odensvi har haft en avgörande betydelse för det kyrkliga arbetet. Det må gälla syföreningar, körövningar, pianokonserter, med mera. Gården har rent allmänt haft betydelse både för Köping och andra orter. Och inte att förglömma Dybecksgårdens historiska anknytning! Därutöver vintertid många gudstjänster, då man sluppit värma upp kyrkan.

Att all denna verksamhet skall kunna förläggas till kyrkan förefaller långsökt. I så fall skulle detta kräva stora omändringar i kyrkorummet. Vilket aldrig Riksantikvarieämbetet skulle godkänna!

Odensvi har även förnäm konst både i kyrkan och på andra platser, vilket jag anser borde utnyttjas i konstutställningar, sommartid. Kanske i samarbete med Köping?

Sista året har man gjort stor

renovering och ombyggnad av S:t Olovsgården i Köping. Jag har haft mitt tjänsterum i Olovsgården i omkring 30 år. Den har alltid underhållits väl och under alla åren har jag aldrig hört någon klaga på bristande utrymme. Då skall man även komma ihåg att folkbokföring/pastorsexpedition upptog stort utrymme. En i dag frilagd yta som torde motsvara cirka tre tjänsterum? Så inte borde det ha varit brist på utrymme.

Det är dock bara att gratulera de som arbetar på Olovsgården. Men smakar det så kostar det. Jag har hört summan 11 miljoner kronor för renoveringen. Har kyrkan råd att spendera så stora belopp för Köping, då är det förståeligt om det sticker i ögonen på många om det inte finns pengar till att bevara Dybecksgården. Odensvi har ju rätt till sin del av kakan. Och den juvel som Dybecksgården är!

Finns i dag något förbud att använda Dybecksgården på grund av att handikapputrustning saknas? Problemet gäller väl andra våningen. Det finns ju i dag hissar som är fästade i en kraftig sidostolpe. Går inte en sådan att använda? Det blir ju långt billigare än att bygga hisstrumma.

Vad gäller ventilation har det ju i alla år gått utmärkt att öppna fönstren. Och när det gäller en gammal kulturbyggnad får man även betänka att stora fula ventilationstrummor förfular interiören.

En utväg torde även vara att få Dybecksgården klassad som historisk byggnad, då väl även Riksantikvarieämbetet kan ge ekonomiskt bidrag.

Köping

Sten Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons