Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dina provsvar är bra"

Annons

I mitt stilla sinne har jag inbillat mig att familjeläkarna förutom att ta hänsyn till provsvar skall lyssna på patienten för att därigenom åstadkomma det för patienten största möjliga välbefinnandet.

Men tyvärr är det inte alla förunnat att få träffa dessa inkännande läkare, de verkar i stället vara i klar minoritet. Svaren som väldig många patienter får är att provsvaren är bra och därmed är allt frid och fröjd. ”Du mår bra”!

Som patient kan jag i dag läsa allt om min sjukdom på internet och därvid få en mycket klar uppfattning om hur jag borde kunna må. Det finns föreningar som också hjälper till. Jag får därigenom också kunskap om vilka andra prover som är relevanta och borde tas.

Som patient har jag rätt till en så kallad second opinion. Men hur skall jag kunna få en sådan då jag inte vet vart jag skall vända mig. Det är som att skjuta i blindo. Ringer jag Vårdval får jag en lista på andra vårdcentraler i mitt län. De kan inte upplysa mig någonting om vilka erfarenheter allmänläkarna har på respektive vårdcentral. Jag är alltså hänvisad till ett fåtal privatpraktiserande läkare.

Bryr sig min familjeläkare om vad den andra läkaren rekommenderar? Nej. ”Dina provsvar är bra”.

Jag ber då att få komma till en specialist på min sjukdom. ”Nej, det behövs inte, dina provsvar är inom referensvärdet”.

Men, jag mår inte bra och jag vet att jag kan må bättre.

Hur gör jag som patient?

G. Lantell, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons