Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då dög vi som sällskap

Annons

Precis som efter valet 2006 luftar oppositionen sin besvikelse i debattforum och insändarspalter. Det är helt i sin ordning.

Men, det är inte i sin ordning att hyckla oro och avståndstagande, som inte är annat än taktik. Efter valet 2006 (14/12 2006) attackerades S av Jörgen Johansson, C, och Orvar Alinder, M, för att S-medlemmarna föredrog ett samarbete med Vänsterpartiet i stället för med Centerpartiet.

Sättet att argumentera var unket och lågt. Tagen känns igen i inläggen från den 1 november detta år. Centern påstås ha hamnat i dåligt sällskap när C-medlemmarna väljer att samverka vänsterut och därmed lämnar den så kallade ”alliansen”, ett annat ord för högerblocket. Och det sämsta sällskapet påstås vara Vänsterpartiet.

En historisk tillbakablick är därför av värde. Hur dåligt sällskap är vi för moderater, folkpartister och kristdemokrater? Under åren 1994 till 2002 ingick V i valteknisk samverkan med just dessa partier samt MP.

Vi träffades månatligen för att resonera om den lokala politiken. Genom detta samarbete erhöll V presidiepost i barn- och utbildningsnämnden åren 1994–1998. Under åren 1999–2002 gav samarbetet oss en plats i kommunstyrelsens arbetsutskott, där jag var oppositionsföreträdare tillsammans med Dag Larsson, M. Då dög vi tydligen att samarbeta med och var väl förmodligen inget dåligt sällskap.

Larsson sade vid något tillfälle att det var vi som var nyckeln till maktskifte i Arboga. Så blev det nu inte. Vi i Vänsterpartiet har alltid känt störst samhörighet med S. Men, relationer måste vara ömsesidiga för att fungera. Och numera är sämjan god inom vänstern.

När högern tar till det gamla, unkna kommunistspöket för att skrämmas kan man konstatera att de inte känner någon som helst rädsla för egen del.

De samverkade utan hämningar när de trodde sig nå framgång genom oss.

Orden ekar ödsligt och är bara uttryck för besvikelse och nederlag. Det är till en del samma personer som var med i samarbetet åren 1994–2002 som nu hävdar att vänstern är en särskilt olämplig partner i politiken, Jonas Stenzelius exempelvis.

Jag påminner även om åren 2002–2006, då folkpartisterna

gjorde samma sak som Centern nu gjort, nämligen samarbete vänsterut i stället för att hålla sig till högerblocket.

Att prata om dåligt sällskap i den lokala politiken är hyckleri. För maktens skull är högerblocket berett att gå mycket långt. Man var till och med redo att manipulera väljaropinionen genom att låta en folkpartist sätta sig i fullmäktige på ett mandat som vanns av SD. Det säger en hel del om högerns etik och moral.

Dan Karlsson, V, Arboga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons