Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blått inte välkomnande

Annons

Med anledning av de nyligen utplacerade ljuskällorna i korsningen utanför hyreshusen respektive bostadshusen vid Drottninggatan vill jag belysa grundläggande faktorer i samband med ljussättning i tätbebyggd miljö, detta utifrån min yrkesbakgrund.

Inledningsvis villa jag framhålla att jag principiellt välkomnar nya initiativ. Genom åren har jag tryckt på i samhället för att bidra till att stoppa förfallet av Kungsör samtidigt som jag har propagerat för att högkvalitativa estetiska lösningar ska genomföras utifrån ett helhetsperspektiv.

Valet gällande politiska nedskärningslösningar har många gånger från de styrandes håll handlat om förslag att skära ner på sommarblommor och julbelysning vilket dock aldrig har ägt rum fullt ut i praktiken.

Nu har det satsats på belysningsarmaturer. Tillåt mig att behandla denna satsning ur flera perspektiv.

Ser jag på armaturutformningen med det ganska starka intensiv-blå ljuset som dominerar och sprids i korsningen kan jag konstatera att intentionen att skapa en välkomnande atmosfär inte uppfylls av belysningslösningen.

Varför detta inte har lyckats är enkelt att förklara. Blått ljus uppfattas som kallt och distanserande. Belysningsintensiteten är dessutom för hög. Placeringen av denna belysningstyp i den ganska hårt trafikerade korsningen kan dessutom anses vara olämplig ur trafiksäkerhetssynpunkt. I professionell och modern stadsplanering använder man i dag ytterst sällan ljusarmaturer som dekoration, vilket man nu har gjort i Kungsör. I stället arbetar man i dag med ljuset för att framhäva, lysa upp samt iscensätta gestaltningar och stämningar, främst med arkitektur, vegetativa och harmoniska gestaltningselement samt vatten som bas för den slutliga designen.

Blått ljus används sparsamt, främst för att belysa vatten och vattennära byggnadsverk, utplacerade detaljer på en vattenyta eller till exempel intressanta hamnanläggningar, delar av glasklädda skyskrapor och andra liknande arkitektoniska verk. I stadsmiljö skapar man även sparsamt utformade accenter med blått ljus.

Vitt ljus åt det varma hållet samt varma nyanser upplevs av människan som välkomnande. Något att tänka på när man gestaltar med ljus.

I det aktuella fallet vid Drottninggatan är den blå lösningen varken välkomnande eller funktionell då ljussättningen skapar ett ljuskaos i kombination med ljuset från billyktor och omkringliggande belysning från bostadshus med mera.

Lösningen ger dessutom ett billigt intryck på grund av armaturernas estetiska utformning och färgen på ljuset.

Det blå ljusets effekter på den intilliggande boendemiljön bedömer jag som ej attraktiv och direkt irriterande för de boende.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt menar jag att lösningen kan vara en direkt trafikfara och vid ett olyckstillfälle kan det nuvarande blå ljuset skapa förvirring i kombination med ljus från utryckningsfordon.

Mitt förslag är att man ändrar lösningen till en genomtänkt ljussättning som uppfyller grundläggande goda faktorer för gestaltning med ljus.

Trädgårdsarkitekt/formgivare med

30 års yrkeserfarenhet av rumsgestaltning

i offentlig och boendemiljö

Hendrik Mayer, Kungsör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons