Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre arbetsmiljö kostar

Annons

Precis som Anders Cargerman, FP, skriver i sin insändare 28/4 så vill man förbättra arbetsmiljön för renhållningsarbetarna.

Detta innebär att om de ska köra med sina stora sopbilar och vara ensamma i bilen så måste vi anordna vändplatser eller göra genomfartsvägar i Arboga.

Det har anmärkts på totalt 29 platser. Om bara kommunen skall åtgärda detta, så kommer det att kosta flera miljoner att bygga om. När representanter för VMKF (Västra Mälardalens Kommunförbund) presenterade förslaget första gången i tekniska nämnden reagerade jag kraftigt mot informationen om att det inte finns mindre sopbilar.

VMKF förnekade att det finns mindre bilar att få tag i. På mitt initiativ skickade vi ett uppdrag till förvaltningen och VMKF att kontrollera om det finns mindre bilar att få fram, vilket det visade sig göra. Problemet är att det blir dyrare.

Jag gjorde även övriga medlemmar i tekniska nämnden uppmärksamma på att det i upphandlingen stod att VMKF skulle ”kontrollera framkomligheten och anpassa fordonen därefter”.

Alltså för att behålla vår stads fina karaktär, så måste vi betala mer för sophämtningen om vi inte ska låta de som hämtar vårt avfall fortsätta ha en dålig arbetsmiljö.

Problemet är inte unikt för Arboga för som man skriver i tidningen Åkeri Transport så är detta ett problem som finns över hela landet.

Problemen har uppstått genom att man har förändrat rutiner. Tidigare vara man två på sopbilarna, vilket gjorde att det fanns hjälp när bilen skulle backa.

Rationaliseringar inom avfallshanteringen har gjort att vi nu har fått problem som måste lösas.

Vi ska självklart inte bygga om staden för att man ska kunna köra med stora sopbilar och hämta vårt avfall.

Vi ska naturligtvis inte heller bygga nya områden som skapar problem för både dem som bor där eller hämtar avfall. Därför protesterade jag väldigt mot förslaget om kvarteret Rönnen där det föreslås att en återvändsgata utan vändplats byggs, trots att det finns möjlighet att göra annorlunda.

Ledamot i tekniska nämnden

och kommunfullmäktige

Arboga

Ola Eriksson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons