Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraftens pris för närboende

Flera företag har visat intresse för att bygga vindkraftsanläggningar i Köpings kommun. I åtminstone ett fall rör det sig om en anläggning med upp till 300 meter höga verk. Jag oroas av detta eftersom byggandet av vindkraftsparker medför stora ingrepp i värdefulla naturmiljöer, för att vindkraftverk medför störningar i form av ljud och blinkande ljus från verken och för att förekomst av vindkraftverk påverkar fastighetsvärden i dess närområde på ett negativt sätt. Det är just fastighetsvärdena jag vill fokusera närmare på här. Att vindkraftverk påverkar fastighetspriser för småhusfastigheter visar två professorer från KTH i en analys (debattartikel om analysen publicerad i Svenska Dagbladet den 26 juni 2021). De fann, något förenklat, att fastigheter i vindkraftverks närområden (upp till 8 km från verken) hade lägre priser än motsvarande fastigheter längre bort.

För många är köpet av en fastighet, en bostad, den största ekonomiska affären i livet. De flesta köper säkert inte sin bostad i spekulationssyfte, utan för att bo. Det innebär inte att det framtida värdet inte skulle ha någon betydelse. Man kan hamna i ett läge där man behöver sälja sin bostad, kanske för att man behöver en annan bostad som passar bättre med hänsyn till ens ålder, hälsa eller familjesituation eller för att man fått arbete på annan ort. Att köpa en ny bostad i ett område som inte har påverkats av vindkraftverk och har en prisbild därefter kan då bli kostsamt. Det kan även vara så att man sett bostaden som en typ av ”pensionsförsäkring”, vars värde plötsligt kommer att påverkas av närheten till vindkraftverk utan att man kunnat vare sig förutse eller påverka det. Ett hus kan också behöva renoveras, något som ofta är kostsamt och i många fall säkert kan kräva att fastigheten belånas. Kommer banken gå med på att låna ut mer pengar?

Man skulle kunna invända att bostadsmarknaden rör på sig och priserna går upp och ned och att det är något man som köpare får acceptera. Den värdepåverkan som sker på grund av etablering av vindkraftverk bör dock inte anses höra till bostadsmarknadens vanliga rörelser. Här handlar det om en specifik yttre påverkan som inte är kopplad till bostadsmarknaden i stort.

Inblandade företag skapar värde åt sig själva genom etablering av vindkraftverk. Det kan nämligen inte vara så att t.ex. projekteringsföretag arbetar och investerare investerar utan att tjäna på det. Det är i sig inte konstigt, det ligger i företagandets syfte. ”Notan” hamnar dock hos de närboende när det gäller påverkan på fastighetsvärden och försämrad livsmiljö. Den fråga som vi bör ställa oss är om vi vill stå bakom en utbyggnad av vindkraft på bekostnad av den egna ekonomin och livsmiljön.

Eventuell närboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel