Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilken skattesats har Arboga om tio år?

Som skattebetalare i Arboga kommun blir jag orolig och rädd när jag ser och hör debatterna angående den nya skolorganisationen. Det handlar om investeringar på  650 miljoner som vi inte har. Det betyder en skuld på ca 46 000 kronor per invånare i Arboga, ung som gammal. Det är mycket pengar som ska betalas tillbaka, bara för investeringar av nya skollokaler, när vi har befintliga skolbyggnader. Gäddan är utdömd, så där finns väl inget val. Ersätt den men behåll de andra befintliga skolorna för att minimera investeringarna. Men se då till att underhålla den nya Gäddan så att den inte behöver rivas och byggas upp igen om 70 år!

Under Kommunfullmäktiges möte i förra veckan pratade ekonomichefen om Arbogas demografi och visade på hur åldern på invånarna i Arboga kommer utvecklas fram till 2030. Det var ingen rolig syn. Vi som fortfarande är arbetsföra och bor i Arboga då, kommer att ha ett enormt skattetryck på oss för att kommunen ska kunna drivas. Lägger man dessutom till dessa nya skolinvesteringar vet jag inte om jag vill vara med i Arboga- leken längre. Vi har valt att pendla till jobb att bo i Arboga på grund av småskaligheten specifikt när det gäller skolorna här. Om dessa inte kommer att finnas kvar, finns heller ingen anledning för oss att bo kvar.

Med tanke på Arbogas demografi måste nya skattebetalare lockas hit. Dessa borde vara på plats innan man  genomför investeringar i den här omfattningen och man bör definitivt inte skrämma iväg befintliga invånare.

För att vara en attraktiv kommun måste man kunna erbjuda en bra skola, där det finns ett utbud av mindre skolor och landsbygdsskolor. Annars kan man lika gärna bosätta sig i Örebro/Västerås/Stockholm där jobben finns och skattesatsen är lägre.

I min värld är det inte fasaderna som skapar kunskap åt barnen utan det är engagerade pedagoger. Istället för att investera i nya fasader borde vi investera i att behålla och få hit de bästa och mest kompetenta och engagerade pedagogerna. Höj deras löner, de gör ett fantastiskt jobb med våra barn. Jag ser hellre att mina skattepengar går till lärarlöner än till fastigheter som blir försummade och behöver rivas och byggas upp igen med jämna mellanrum!

Orolig skattebetalare i Arboga kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel