Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi saknar svar på hur jordbruksmarken skyddas

Replik på kommunalrådet svar på insändare

Den 9 oktober kunde vi läsa kommunalrådets svar på våra tidigare insändare om att exploatera jordbruksmark i Kungsör.

Det råder inga oenigheter om att Kungsör behöver fler bostäder och mark för företag. Centerpartiet har varit aktiva i arbetet med planprogrammet och kommit med flera förslag som vi menar skulle vara fullgott för Kungsör för en lång tid framöver. Om kommunalrådet inte minns det så har vi bland annat föreslagit fler bostäder vid gamla kommunförrådet, Stora torget, Sveatomten, längs Malmbergavägen, Stallmästarhagen och Klämsbo! och verksamhetsmark vid Kungsörs sydvästa infart och en företagspark, science park vid Ulvesund.

Det vi vänder oss emot är att ni föreslår exploatering av bördig jordbruksmark som används för livsmedelsproduktion, utmed E20 och Kungsgatan, till exempel. Vi vill snarare se att Kungsörs kommun tydligt tar ställning och skyddar jordbruksmark. Tillgången till jordbruksmark minskar världen även, även i Sverige. Kommunerna har en nyckelroll för att hitta strategier och åtgärder för att bevara jordbruksmark för framtiden.

Fler kommuner och regioner har på senare tid antagit nollvisioner för exploatering av jordbruksmark och det är bra. I den regionala livsmedelsstrategin som nyligen antagits framgår tydligt att livsmedelsproduktionen ska öka i länet. Vår fråga till kommunalrådet är hur Kungsör ska värna och utveckla den gröna näringen och livsmedelproduktion i Kungsör? Den frågan har vi fortfarande inte fått svar på.

Kungsör har stor potential att utvecklas om vi gör det omsorgsfullt och vi är övertygande att vi kan skapa fler jobb utan att slå sönder livsmedelsproduktion för en lång tid framöver!

För centerpartiet,

Madelene Fager, oppositionsråd

Petter Westlund, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel