Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi låter 100 företagare komma till tals i Köping

Köpings bristande uppbackning hotar näringslivets tillväxt

Företag i Köping klagar på att de inte får uppbackning från kommunen när de önskar bygga ut eller expandera. Detta har framkommit vid intervjuer med ett 60-tal företag som vi Kristdemokrater under våren gjort i Köping. Denna bristande uppbackning är ett allvarligt hot mot näringslivets tillväxt i vår kommun. 

KD Köping har påbörjat en besöksturné bland kommunens företagare. I timslånga djupintervjuer dokumenteras företagens attityder, synpunkter och önskemål. Syftet är att ta reda på hur det är att vara företagare i Köping.  Detta med anledning av att Köpings kommun i fjol rasat ytterligare 38 placeringar i Svenskt Näringslivs kommunranking och nu ligger nu på plats 252 av Sveriges 290 kommuner. 

Vi har fått ett fantastiskt positivt bemötande av de 60 företag vi hittills besökt i år. Många företag har aldrig fått besök av lokala politiker. Flera av de som fått besök har saknat återkoppling och uppföljning. 

Trots Köpings fördelaktiga läge, mitt i Mälardalen, har många företag övervägt att flytta till en annan kommun. I den lågkonjunktur som just nu drabbar våra samhällen är framtiden i Köping än mer oviss. Många framgångsrika entreprenörer behåller dock sin tro på Köping och framtiden.

Sveriges välstånd förutsätter framgångsrika och konkurrenskraftiga företag. Utan företag som skapar jobb och skatteintäkter har vi ingen välfärd. Det lokala företagsklimatet är helt avgörande för en kommuns utveckling och tillväxt.  

Vi har föreslagit att Köping, precis som Kungsör, borde utarbeta en handlingsplan med mätbara mål. Kommunledningen har visat ointresse eftersom de avfärdar Svenskt Näringslivs mätning som felaktig och ovetenskaplig. Därför har vi Kristdemokrater bestämt oss för att skaffa oss en egen bild av hur Köpingsföretagen mår och hur de ser på framtiden.

Det är dags att Köping inspireras av Kungsör som visat att det går att snabbt vända utvecklingen. Kungsör har förbättrat sitt företagsklimat och på tre år klättrat från botten till ”topp hundra”. Där ska självfallet också Köping ligga.

Undersökningen fortsätter fram till hösten. Minst 100 företag ska få komma till tals!

Lars-Axel Nordell

Anna-Carin Ragnarsson

Robert Ericsson

Kristdemokraterna, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel