Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kräver skydd till äldreomsorg och LSS

Situation inom äldreomsorgen och LSS är allvarlig. Kommunal är beredda att lägga skyddsstopp.

Personalen vittnar om avsaknad av personlig skyddsutrustning, information och beredskap på äldreboenden, i hemtjänsten och inom LSS.

Enligt en enkätundersökning som Kommunal har gjort rapporterar 29 procent av svarande skyddsombud i avdelning Bergslagen att personalen inom hemtjänsten känner oro över tillgången till skyddsutrustning. 80 procent av svarande anser att personalen på äldreboenden känner oro. Och bara lite över hälften, av svarande skyddsombuden i hemtjänsten, svarar att det finns skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen. På äldreboenden är siffran 72 procent och inom LSS är situationen likvärdig.

Det är oacceptabelt. Nu tar Kommunal på sig hårdhandskarna för att skydda liv och hälsa.

Att lägga ett skyddsstopp är alltid sista utvägen, men Kommunals ansvar är för våra medlemmar.

Enligt våra nya riktlinjer till skyddsombuden kommer vi kräva att arbetsgivaren tar sitt ansvar för arbetsmiljön fullt ut:

• Arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder med kort ärm. De ska bytas dagligen, eller vid behov. Det ska finnas omklädningsrum för personalen. Om något av detta saknas uppmanar vi skyddsombuden att omedelbart lägga en begäran, en så kallad 6:6 a-anmälan, till arbetsgivaren. Detsamma gäller om det saknas personlig skyddsutrustning.

• Om skyddskläder och personlig skyddsutrustning saknas vid vård av en Covid-19 sjuk vård- eller omsorgstagare, blir det skyddsstopp.

Att vi vård- och omsorgsanställda som just nu bär Sverige genom den här krisen ska behöva kämpa för något så grundläggande som att få nödvändiga skydd för att vara trygga på arbetet är en skam. Vi gör vårt, vi kämpar i frontlinjen för de äldre mot pandemin. Vi ska inte tvingas välja mellan vår egen hälsa och omsorgen om de som vi har hand om. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta sitt ansvar. Dessutom är det bästa sättet att förhindra smittspridning nu att skydda oss som skyddar de mest sköra äldre.

Malin Ragnegård, Kommunal avdelning Bergslagen

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel