Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi har en skola i kris - hur kan vi få den bättre?

Högre lärarlöner kan ge fler lärarutbildade och ett större antal som söker lärartjänst. Det blir bra för skolan. Vi slipper lärarbrist. Så tänker politikerna.

Men kommer de nya och bättre avlönade lärarna att stanna kvar i sitt yrke? Behövs inte också något mer?

Det rapporteras att det är ont om lärare. Många slutar. De klagar på stress, på utbrändhet, på huvudvärk, på sömnlöshet. på stökiga elever. Är det låga lärarlöner eller arbetsförhållandena i skolan som skapar problem?

Jag har varit lärare i drygt 32 år. Min bestämda uppfattning är att lärarens arbetsbörda är för stor. En arbetstidsförkortning för lärarna skulle ge oss en bättre skola

På gymnasiet hade jag att undervisa 21 lektioner per vecka och hade i så gott som varje klass bortåt 30 elever. Det var mycket att förbereda inför varje ny skoldag, att kolla en del fakta, att tidsdisponera läroinnehållet, att skapa så kallade overheadbilder, att tänka ut övningsuppgifter.

Flera kvällar per vecka kunde också gå åt för rättning av prov. Jag minns särskilt ett veckolångt lov då jag med arbetsinsats från morgon till kväll inte var klar med rättandet av proven i tre klasser förrän på fredagens eftermiddag. Det var klasser med många elever som haft fyratimmarsprov i aulan och deras inlämnade prov krävde med tanke på rättvisa betyg ett noggrant genomläsande och bedömande i ett tidsödande hemmaarbete.

Jag fick en lindring av min arbetsbörda mina tre sista år som lärare. Jag sökte och fick delpension med minskning av undervisningsskyldigheten med tre lektioner per vecka.

Den minskade arbetsbördan gjorde mig till en bättre och mer tillfredsställd lärare.

Jag var bättre förberedd till mina lektioner, Samspelet med eleverna blev bättre. De lärde sig mer, det gick inte att tvivla på.

Kortare arbetstid och mindre klasser kan ge oss en bättre fungerande skola och en löneökning är givetvis ett plus för den som har ett svårt och viktigt yrke.

CAT

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel