Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi hade inte tid att vara ”påhoppiga” med namninsamlingen

Svar till invånare i Arboga 20 April.

Jag är den första att be om ursäkt om du innevånare i Arboga inte vågade gå ner på stan när vi samlade in namnunderskrifter för en folkomröstning angående Medåkers skolas bevarande.

Min upplevelse var att vi hade inte tid att vara "påhoppiga". Det räckte med att nämna namnunderskrift eller Medåkers skola så hade jag ett flertal personer i kö som på eget initiativ kom fram och undrade var de kunde skriva på.

Där emot håller jag med om att fokus i debatten har riktats mot Medåkers skolas vara eller icke vara. Det är ju inte så konstigt då de styrande i P7 har brutit ut den frågan och vill forcera frågan om nedläggning av skolan i Medåker. Det var flera partier som i valrörelsen bedyrade att landsbygdsskolorna skulle bevaras och utvecklas och inte som nu avvecklas helt och hållet.

Att då lägga ner en av den bästa skolan i kommunen, både byggnadsmässigt och resultatmässigt löser inga problem. Utan snarare skapar nya då Medåkersbarnen ska in till Nybyholmsskolan som då får klasser på mellan 19-27 elever/klass, när sedan den skolan ska läggas ner så flyttas de till Ladubacksskolan och sedan upp i högstadiet.

Många skolbyten och stora klasser är inget som gynnar varken barnen från Medåker eller barnen ifrån centralorten. Om man åtminstone hade byggt nytt och sedan lagt ner gamla dåliga skolor. Men som jag tidigare nämnde så är skolan i Medåker en av de bättre. Tredje bäst på nationella proven, och inte att alla var underkända som det ibland har påståtts i vissa debatter. Skolbyggnaden är välbehållen trots eller tack vare sin ålder. Så jag ställer mig frågan vad är det som gör det så besvärligt att hålla kvalitativ undervisning i en gammal byggnad. Det viktigaste är att ha engagerade och intresserade lärare inte flådiga byggnader som kostar pengar.

Jag får känslan av att det i många debatter värnas mer om lärarna än om eleverna. Att det kan vara få kamrater i samma årskull behöver inte vålla några större problem. I klasser med bara barn som är födda samma år kan det också förekomma mycket stora skillnader i studienivå och mognadsgrad.

Så till slut vill jag uppmana alla att stå för sin åsikt. Var ärliga och lyssna även på motargumenten. Alla barn i kommunen har rätt till god utbildning med engagerade pedagoger i sin närhet. Inte bara de inne i centralorten.

Karl-Erik Magnusson

Besviken innevånare i Arboga kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel