Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vattenskoter oroar vid Högsjön

Högsjön, bara dryga halvmilen från Arboga, är ett sommarparadis för många sommargäster. En liten sjö, bara knappt 2,5 km lång och i stort sett bara 400 m bred. Populärt är batteridrivna flytbryggor som tar sig fram i 2-3 knop. Annars är det åror som gäller. Sjön är ett fågelskyddsområde, avlyst från förbränningsmotorer av länsstyrelsen, tack vare ett stort bestånd av storlom.

Få äger sina tomter. Vi andra betalar glatt (?) tio till tolv tusen för enbart tomten. Inga serviceanläggningar finns, och vägunderhållet är det si och så med på sina kanter. Marken ägs av bönderna runt sjön. Nu ryktas det om hyreshöjningar ända upp till femton tusen kronor.

Fiske med spö är av tradition fritt, förutom när det är dags för markägarnas kräftor. Men innan dess begränsas det fria fisket av nät i sjön. Stora delar spärras av med täta nät. Vi som brukar ro drag eller kasta med våra spinnare tycker att det här är ojuste. De få abborrar som är kvar kunde vi väl ändå få roa oss med?

Nu har vi ett större moln över vårt sommarparadis. I samband med senaste storhelgen dök det upp en vattenskoter. Helt klart batteridriven. Det mesta som hördes var vattnets forsande – och nu menar vi verkligen forsande.

En dylik tingest gör ledigt över tjugo knop. Ända upp till fyrtio knop ryktas det. Alltså absolut livsfarlig för både storlom och människor. Våra barn och barnbarn brukar roa sig med att simma tvärs över sjön där den är som bredast. Bara att glömma den här sommaren om skotern, och kanske fler, ska få hållas.

Vi som har strandtomter och lätta bryggor hoppas nu att bönderna, som äger sjön, gör något radikalt för att stoppa vattenskotrarna innan de superdyra batteridrivna leksakerna förstör också nöjet att bada utan livsfara.

Åtminstone borde bönderna vara rädda om sina fiskenät och kräftburar om de nu inte är rädda om oss hyresgäster som vill njuta av natur, stillhet och att få meta utan att svallvågor kastar tillbaka flötet i båten.

Mormor och morfar

vid Högsjön sedan 1989

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel