Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varje lektion är en kamp om Ipaden

Detta är en insändare från en något chockad, nyanställd vikarie. Jag har jobbat i Arboga kommun som timvikarie i snart två månader och alla dagar utom tre har jag varit på Stureskolan. Tyvärr är varje lektion en kamp. En kamp om Ipaden.

Eleverna som går i årskurs sju har alltså Ipads att använda i studiesyfte. Material såsom presentationer, beskrivning av uppgifter, länkar till användbara hemsidor och videoklipp läggs upp av lärarna och används av eleverna ibland. Ibland. Oftast används Ipadsen istället till att spela spel, kolla Instagram och Snapchat, eller titta på videor.

Att skylla på eleverna hjälper inte. Av skolan har de fått en iPad som de får ladda hem vilka appar de vill på. Ipaden är för dem en leksak och det är helt förståeligt! Det hjälper alltså inte att skylla på eleverna.

För lärarna innebär det en ständig kamp. Vissa lyckas andra lyckas inte. Som vikarie så vet jag att jag testas extra hårt, men jag tycker ändå inte det är okej att elever i årskurs sju ber mig vänta med uppropet tills de ”spelat klart matchen”. När Ipadsen väl är avstängda tas istället mobilerna fram. De göms i knät under bordet, men det är lätt att upptäcka, alla tittar ju ner i knät. Spelar. Lektionen har redan börjat, ingen borde spela, det är självklart.

Med denna text vill jag belysa att elever i årskurs sju inte verkar vara mogna nog att ges denna frihet. Jag tror på fullt allvar att det stjälper mer än hjälper och detta trots alla fördelar med att bedriva undervisning med hjälp av smart elektronik.

Som lösning på detta kan man gärna titta på hur andra kommuner gjort. Jag själv har koppling till Kungsör och Mariestad. I Kungsör har man underlättat för eleverna genom att låta dem lämna in mobiltelefonerna varje morgon. Detta gäller alla elever i hela kommunen. Alltså även högstadiet. Kunskapsresultaten stiger i alla stadier i Kungsör och just att införa ”mobilfri skola” är en trolig faktor. Jag tror ej att resultaten stiger bland eleverna i Arboga.

Men det kan bli bättre. Gör eleverna och lärarna en tjänst genom att införa mobilfri skola. Använd block och penna istället för Ipads, eller låt låt lärarna dela ut Ipads de lektioner de behövs. Detta är hur Mariestads kommun löser problemet.

Inför också ett stopp mot att eleverna själva kan installera appar. Detta för allas bästa. Framtiden är i våra händer.

En vikarie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel