Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför lär vi våra barn att bli världsbäst på att sortera?

Sonen kommer hem från förskolan och berättar om kompostina, plastis, pappis, metalinca, wellbur, stubbis och flamman. I samma stund sitter beslutsfattare och diskuterar framtidens avfallshantering med ny taxa och ny avfallsplan. En diskussion som skulle kunna bidra till en förflyttning och utveckling på avfallsområdet men som istället enbart handlar om höjda taxor, straffavgift för hemkomposterare och möjlighet för kunderna att friköpa sig ansvaret att sortera.

Förslag till nya taxor och avfallsplan är ute på remiss i länets kommuner. Ett förslag som har väckt stor debatt. Centerpartiet delar flera av de invändningar som har framförts av invånare, inte minst den straffavgift som åläggs invånare som hemkomposterar.

Det är bra att Vafab producerar gas. Samtligt ska vi minska vårt matsvinn och på våra transporter. Hemkompostering och inlämning av matavfall behöver därför inte ställas mot varandra.

Vi är också kritiska till att Vafab nu möjliggör abonnemang med osorterade kärl. Efter mer än 20 år är det snart fritt fram för invånare i Kungsör, Arboga och Köping, att om hen så önskar, betala en slant extra att slänga allt i ett kärl. Varför då kan man undra?

Bakgrunden, enligt Vafab, är att många kunder sorterar fel och slänger bananskalet och kaffesumpen i den gröna tunnan. Enligt Vafab själva ger osorterat kärl störst miljöbelastning. Varför då ens erbjuda ett sådant abonnemang?

Å ena sidan lär vi våra barn att bli världsbäst på att sortera å andra sidan sitter vi fast i gamla strukturer och arbetssätt.

Sen är frågan varför Vafab inte funderar över hur vi kan utveckla avfallshanteringen och utsorteringen av fler olika fraktioner? Hur mycket plast, metall, kartong slängs i restavfall och går direkt till förbränning istället för till materialåtervinning?

Hur kommer det sig att förslag till ny taxa och avfallsplan helt saknar utveckling och förbättringar för kunden? Varför inte utveckla nya abbonenmangstyper för till exempel hushållsnära insamling som går hand i hand med omställningen till ett hållbart och grönt Sverige?

Å ena sidan lär vi våra barn att bli världsbäst på att sortera å andra sidan sitter vi fast i gamla strukturer och arbetssätt. Om vi ska nå målsättningen att minska vårt avfall och skicka mer till materialåtervinning måste vi tillsammans utveckla nya sätt som gör det enkelt hela vägen. Det ska vara lätt att göra rätt.

Madelene Fager (C)

oppositionsråd

Kungsörs kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel