Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Våga utreda gemensam högstadieskola i Arboga

Frågan om en ny högstadieskola i Arboga blir mer och mer aktuell för varje dag som går och de politiska partierna i Arboga positionerar sig mer och mer i skolfrågorna. Nu har till och med idén om att bygga en ny skola på Lantmännenområdet poppat upp där man i så fall skall hyra skolan.

Att visa handlingskraft och vilja att satsa blir nu uppenbart viktigt eftersom man vill visa resultat inför valet om drygt ett år.  Då är det gråa och trista utredningsarbetet med konsekvensutredningar kanske inte lika spännande – trots att det handlar om en investeringar på över en halv miljard kronor.

Fram tills nyligen var nedläggningen av Medåkers skola den fråga som väckte mest intresse och utredningen/underlaget i BUN hade sin tyngdpunkt i varför det bästa var att lägga ned skolan. (Sen blev Medåkers skola tack och lov kvar tack vare ett antal entusiastiska och envisa föräldrar som startade ett kooperativ. Hatten av!)

Gällande högstadiet i Arboga landade översynen i att det bästa var att enbart ersätta Gäddgårdsskolan – lite oklart varför. Alternativet att bygga en ny gemensam högstadieskola som skulle ersätta både nuvarande Gäddgårdsskolan och Stureskolan fanns med men förkastades på ett tidigt stadium utan någon djupare motivering. Att enbart ersätta Gäddgårdsskolan medför en flyttkarusell och bland annat en stor ombyggnation av Ladubacksskolan var planen.

Vi ser en stor risk i att man baserar hela Arbogas framtida skolverksamhet på ett över två år gammalt underlag där alternativen inte är tillräckligt långsiktigt utredda. De beslut som sen fattas kommer Arbogaborna få leva med i många decennier framåt och därför bör vi få till en bred politisk enighet om möjligt. Det är det bästa för framtiden.

Från Sverigedemokraterna i Arboga vill vi lyfta denna fråga innan det är för sent.

Se till att utreda alternativet att bygga EN ny gemensam högstadieskola för alla högstadieelever i Arboga! Undersök även hur Stureskolan i så fall kommer bäst till pass, exempelvis som mellanstadieskola, och naturligtvis gäller även samma sak för Ladubacksskolan och Nybyholmsskolan. En ”Organisationsöversyn 2.0”, med fokus på högstadium och mellanstadium helt enkelt.

Det kan vara så att den nuvarande inriktningen är det rätta men vill eller törs man inte ens undersöka och utreda saken ordentligt innan eventuella spadar sätts i backen är det oansvarigt och dåligt för Arbogaborna.

Sverigedemokraterna har lagt ett s.k. nämndinitiativ i kommunstyrelsen som tar upp exakt detta.  Vi hoppas att initiativet går igenom.

Martin Nyqvist, gruppledare för SD i Arboga

Ulf Johansson, ledamot i BUN för SD

Tony Persson, ledamot i BUN för SD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel