Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vafab svarar om nya sophämtningstaxorna

Vafab Miljö svarar Köpingsbo, Irene Karlsson, Ensamstående Villaägare och Maj-Britt Sjögren

Det har på senaste tiden varit ett antal insändare publicerade kring den nya taxan. Vi ska här försöka ge svar på samtliga och kan konstatera att det finns flera frågetecken som vi behöver räta ut.

Signaturen Köpingsbo skriver i sin insändare att villaägare måste ha en brun tunna för matavfall trots att de komposterar. Det är ett missförstånd. Men det stämmer att vi generellt behöver höja taxan.

"Ensamstående Villaägare" anser sig tvungen att lämna ifrån sig sin kompost och tror att boende i flerfamiljshus inte betalar för sitt avfall. Det är också missförstånd. Det är helt OK att fortsätta kompostera och alla hushåll betalar för sitt avfall, direkt eller indirekt via hyran eller en månadsavgift.

Irene Karlsson skriver att självkomposterare straffas genom att betala för en tjänst de inte utnyttjar. Även det ett missförstånd. Hemkomposterare betalar för restavfallet i den gröna tunnan, och behöver inte ha en brun tunna. I framtiden kanske vi kan sortera ut allt och undvika restavfall, som Maj-Britt Sjögren skriver i sin insändare, men så är det inte idag. Restavfall ska läggas i den gröna tunnan, inte på Återbruket. Vi har helt enkelt inte lyckats förklara tillräckligt väl. Här därför kommer lite bakgrundsinformation som kan vara bra att känna till.

Ett av kommunalförbundets uppdrag är att ta fram och införa en gemensam taxa för alla medlemskommuner. Taxorna, både nivå och konstruktion, har sett olika ut i kommunerna och när flera taxor nu ska bli till en blir det förändringar. Det innebär att en del hushåll kommer att få betala mer och andra mindre när den nya taxan börjar gälla.

Avfallstaxan i Köping har inte höjts på några år, trots ökade kostnader, vilket också påverkar taxan. I den nya taxan betalar du en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgiften är fast och ska täcka kostnaden för administration, behandling, vissa transporter och Återbruken. Hämtningsavgiften däremot kan du själv påverka genom att, precis som Köpingsbo föreslår, ha färre hämtningar.

Vi vill styra mot ökad sortering och vi håller med om att det måste löna sig att sortera. För en villaägare som komposterar, och har vårt vanligast förekommande storlek på kärl och tömningsfrekvens, ökar kostnaden med 42,50 kr i månaden (varav 19 kr går till grundavgiften och 23,50 kr till hämtningen). För dig som komposterar matavfallet och har lite restavfall föreslår vi ett abonnemang med hämtning av restavfallet en gång per kvartal, du måste då välja det minsta restavfallskärlet. Det blir då 611 kronor billigare per år än vårt vanligaste abonnemang för rest- och matavfall. Och så länge du har en godkänd kompost behöver du inte ha någon brun tunna.

Vi hoppas nu att några frågetecken har rätats ut och vill avslutningsvis säga att vi tycker att det är toppen att ni sorterar och komposterar– det är tillsammans som vi skapar det hållbara samhället.

Linda Gårdstam

enhetschef Planering VafabMiljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel