Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad som händer när offentlighetsprincipen i skolan missbrukas

Annons

Vi lever i en demokrati, något vi självklart ska skydda och vara stolta över. En del i den svenska demokratin är offentlighetsprincipen. Det är vår rättighet att ha insyn i vad myndigheter och offentliga verksamheter beslutar och företar sig.

I skolan är det självklart att vårdnadshavare ska ha tillgång till de dokument som skrivs kring sitt eller sina barn. Barnens vårdnadshavare behöver också känna trygghet i att dokumentation kring deras barn sker utan insyn av främmande vuxna. Så är inte fallet idag. Lagen om offentliga handlingar möjliggör idag för vem som helst att ta reda på information om våra skolbarn.

Det som händer i Köpings kommun nu, är att det begärs ut en stor mängd handlingar på elever.

Det är bl a åtgärdsprogram, betyg, frånvaro, scheman mm. Det här blir ett etiskt dilemma för skolorna, då de inte kan skydda sina elever.

Från och med 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige. I konventionens artikel 36 står att ”varje stat ska skydda barn från alla andra former av utnyttjande som kan skada barnet”.

När skolorna enligt offentlighetsprincipen är tvungna att lämna ut information om barn till främmande vuxna strider det således mot FN:s barnkonvention vilken, som nämnts ovan, blivit svensk lag. Här har en märklig juridisk situation uppstått, där två lagar står i strid mot varandra.

Skolan måste få koncentrera sig på att arbeta med skolans uppdrag, utbildning. Skolans personal ska undervisa och hjälpa och stötta elever, istället för att ägna mängder av timmar åt att ta fram dokument, kopiera och sammanställa. Saker som behöver hanteras vid terminsstarten har inte hunnits med, på grund av att handlingar skyndsamt ska tas fram. Skolan ska arbeta utifrån barnets bästa.

Offentlighetsprincipen utgår tyvärr inte från barnets perspektiv i det här läget.

Personal i skolvärlden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel