Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad är det som gör att Kungsör går mot strömmen?

Det talas om en kris i välfärden och antalet kommuner och regioner med svag ekonomi växer. För Kungsör går det däremot bra och vi kan se en fortsatt god ekonomi. Centerpartiet är positiva till den ekonomiska utvecklingen i kommunen. Samtidigt vet vi att flera av våra verksamheter har det tufft ekonomiskt. Något som inte fullt ut framgår av delårsbokslutet som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde den 21 oktober.

Mycket är på gång och ekonomiskt verkar det gå bra för kommunen. Till skillnad från många andra kommuner och regioner i landet som dras med stora underskott och tvingas spara visar Kungsörs kommun på en fortsatt god ekonomi. Totalt sett. Prognosen visar ett positivt resultat för kommunen på årsbasis om 7,6 miljoner kronor, vilket är 2,5 miljoner kronor bättre än budgeterat. Frågan är vad det är som gör att Kungsör går mot strömmen?

Centerpartiet efterlyser en mer nyanserad bild och analys av ekonomin i kommunen. Att tillfälliga medel räddar upp verksamheten är inte långsiktigt hållbart. För att rusta kommunen inför en väntande lågkonjunktur är det oerhört viktigt med kostnadskontroll. Dessutom råder oklarheter om hur och när statliga medel ska betalas ut och användas, något som knappast kommer att gagna den långsiktiga ekonomin för kommunen.

Centerpartiet vill se mer tydlighet och reell beskrivning av läget. Detta för att beslut ska kunna tas i tid som säkrar en god ekonomi och god verksamhet på lång sikt.

Del- och årsredovisningar är viktiga verktyg för att säkerställa styrningen av kommunens verksamhet och eventuellt vidta nödvändiga åtgärder om så behövs för att säkra en god ekonomi och verksamhet på kort såväl som lång sikt.

Vi går snart in i ett nytt budgetår med stora orosmoln. Trots att Kungsör blir mottagare i förslaget till nytt kostnadsutjämningssystem finns det mycket osäkerhet. Då är god kontroll av kostnadsutvecklingen avgörande inte minst i de nämnder och bolag som bär det fulla ansvaret för kommunens verksamhet och ekonomi.

För Centerpartiet

Madelene Fager och Petter Westlund, ledamöter i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel