Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: VA-beslutet byggde på antaganden

Läste insändaren om ”hur tänker Köpings kommun”.

Att tvångsansluta Norrmärlarstrand samtidigt som man vill avveckla ett fullt fungerande reningsverk. Svar: Vissa tänker inte. Vad gäller reningsverket så har jag ingen information, men det låter konstigt.

När det gäller Norrmälarstrand har jag följt detta sen starten. I detta projekt finns ingen logik. Det vart hel fel redan från början. När beslutet skulle fattas i fullmäktige fanns inga som helst faktiska underlag. Allt byggde på antaganden och allmänt svammel. Vi som bor här ute utpekades som miljöbovar och för att ”rädda” Mälarens vatten och säkra framtiden så måste kommunalt VA införas.

Vem som helst hade väl röstat ”ja” till förslaget med det underlag som presenterades.

När det sedan visat sig att vi belastar Mälaren med i princip noll utsläpp, borde väl detta omprövas, och projektet läggas ner. Men icke... Plötsligt var vi inga miljöbovar längre utan nu skulle dricksvattnet säkras.

Mark- och miljödomstolen dömde till kommunens fördel när vi överklagade, trots att domen går emot både LAV§6 och EU-direktiv.

Den domen kallar kommunen för ”kvalitetssäkring”. Vad i består kvaliteten?

Att spola rent dricksvatten rakt ut i avloppet året runt till ett område som står nästan helt tomt hälften av året. (Dricksvatten är en bristvara)

Att brädda orenat avloppsvatten rakt ut i våra badvikar, vid haverier etc.

Att spränga sönder urberg, vägar med mera, med risk för sättningar i hus och hem.

Att bortse från miljöbelastningen detta projekt orsakar.

Att driva folk från hus och hem på grund av enorma kostnader.

Att tvinga på oss något vi inte behöver eller vill ha.

Är det kvalitet? Det finns säkert många kommunpolitiker som insett att detta beslut är helt galet. Flera jag pratat med håller med. Hoppas att sunt förnuft får råda oberoende av partifärg och att detta projekt försvinner ut i evigheten.

Sveriges riksdag tar snart ett beslut som förhoppningsvis stoppar detta vansinne. Det här gäller inte bara i Köpings kommun utan det är lika illa på många platser runt om i landet. Måtte detta med tvångsanslutning få ett slut. Det är inte värdigt en rättsstat / demokrati.

Peter Löfblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel