Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utredningen om Medåker skola tar inte hänsyn till helheten

Jag vill börja med att påpeka att jag har stor respekt för Matilda Molanders åsikter (ledare 27 september 2019) och även för de personer som arbetat fram den utredning som ligger till grund för förslaget om nedläggning av Medåker skola.

Däremot är statistik väldigt svajigt. Att prata om hög läraromsättning när det är tre lärare på en skola i procent, ja ni förstår själva. Även den beskrivna problematiken med att locka lärare att jobba i Medåker behöver förklaras och visas upp.

Men som 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen så är mitt största problem med denna utredning att man inte tar hänsyn till helheten i kommunen. Det blir ett medvetet val att särskilja skolan från övriga Medåker. Detta beslut handlar om så mycket mer än lokalkostnader och restider.

Det handlar om detaljplaner, markinköp och försäljning, det handlar om inflytt och föreningsengagemang. Det handlar om företagens möjlighet att få medarbetare att vilja bo i Arboga. Det handlar om en levande landsbygd eller en döende by.

Det handlar om framtidstro och vad Arboga kommun vill förknippas med. Vill vi vara alternativet till det stressiga storstadslivet, där människor får livskvalitet och ”plats för inspiration” eller vill vi försöka efterlikna våra större grannar, bara med färre invånare?

Politiken måsta handla om att se hela kommunen.

Kommunen tog ganska nyligen en översiktsplan där man pekar ut både Medåker och Götlunda som områden man vill utveckla och såg då möjligheter att locka människor att flytta till vår kommun. Varför den bilden nu helt plötsligt har ändrats och utredningen inte längre ser någon möjlighet till ökat antal barn i Medåker skola, det vet inte jag, men det är inget som har passerat Kommunstyrelsen.

Jag vill belysa några citat ur den översiktsplan som ett helt enigt kommunfullmäktige tog beslut om.

►”Nya skolor och förskolor lokaliseras så att eleverna om möjligt kan gå eller cykla till skolan”

►”Fortsätt utveckla boende och verksamheter i Götlunda och Medåker.”

Vidare pekar man ut fyra områden för bebyggelseutveckling och ett för rekreation i Medåker.

Att skolans nedläggning kommer påverka människors vilja att flytta till Medåker, därom borde det inte finnas några tvivel.

Beslutet om att lägga ner Medåkers skola är i direkt konflikt med vår översiktsplan och det vi vill att Arboga ska representera.

För att ta bra beslut måste man vara öppen, transparent och se kommunen som en helhet.

Andreas Silversten (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel