Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Urholkad demokrati när ingen träffar kommunledningen

Många lokalpolitiker framhåller att det är viktigt att ha dialog med medborgarna. Hur ofta, om ens någon gång, bjuder politikerna in medborgarna till frågestunder numera? På 1980-talet, då Gunnar Bergqvist var kommunalråd i Kungsör, så kunde man få möta politikerna vid träffar på Thor Modéenbiografen. Det har väl förekommit någon gång sedan dess på Tallåsgården och i Gersillaskolans gymnastiksal då medborgarna informerades om bygget av nya Kung Karls skola. Det har varit specifika förutbestämda frågor som tagits upp. Inga nya ”vilda” frågor.

Idag har medborgarna möjlighet att skicka in sina frågor som eventuellt kan få diskuteras på kommunalfullmäktigemötena. Utöver denna möjlighet finns ingen möjlighet till frågestunder med politikerna som styr kommunen. Det finns 4 +1 kommunalråd i Kungsörs kommun och alla gömmer sig inom kommunhusets tjocka väggar. Hur ska vi medborgare kunna framföra idéer och ifrågasättanden till våra styrande, de som säger sig vilja ha kontakt och öppenhet med oss kommuninvånare? Demokratin blir alltmer urholkad vilket på sikt kommer att ge negativa effekter på samhället.

Frågor som såvitt jag vet aldrig har fått diskuteras bland allmänheten är nedläggande av tennisbanorna, borttagande av löparbanorna på Runevallen, ändringar av Drottninggatan, för att ta några exempel. Ändringar som genomförts utan att medborgarna fått diskutera med de styrande politikerna kallar jag inte öppenhet och medborgarinflytande.

Jag tror att det är lika dåligt demokratiläge i Köping och Arboga baserat på vad jag kan läsa i Bbl/AT.

Besviken medborgare i Kungsör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel