Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tryggare ålderdom med tjänstepension

Tjänstepensionen blir allt viktigare för den framtida pensionen. Den som har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig lugn och luta sig tillbaka i hängmattan.

Sommarledigheten är en tid för vila, återhämtning och att umgås med vänner och familj. Men många av oss sparar också en del ”måsten” till semestern, exempelvis att se över vårt pensionssparande.

Det är ingen överdrift att säga att tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. För många kommer den att vara helt avgörande för att få en acceptabel levnadsstandard som pensionär.

Låt mig ge ett exempel: Med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP får en privatanställd tjänsteman 66 procent av sin tidigare inkomst i pension, enligt Collectums beräkningar. Utan tjänstepension får samma tjänsteman klara sig på 35 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Regelbundna upphandlingar har gjort den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP väldigt kostnadseffektiv. Resultatet av upphandlingarna är bland annat att fondavgifterna har pressats med 78 procent. Så stark är förhandlingskraften hos två miljoner tjänstemän. Enligt en ny Sifoundersökning har också drygt sex av tio svenskar, 64 procent, högt förtroende för att tjänstepensionen hos en arbetsgivare med kollektivavtal ger mycket pension för pengarna.

Men en välfungerande tjänstepension är ingen självklarhet. Den är en del av den svenska kollektivavtalsmodellen, som lägger stort ansvar på arbetsmarknadens parter att se till att de anställda är trygga, såväl under arbetslivet som efteråt. Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och de trygga helhetslösningar som kommer med dem. Dessvärre är det ovanligare i flera sektorer där inte minst unga människor arbetar, såsom reklam- och pr-branschen, IT-bolag och spelutvecklingsföretag.

Jag vill uppmana dig som inte omfattas av kollektivavtal att se över din tjänstepension nu under semestern. Om du jobbar hos någon av de arbetsgivare som har kollektivavtal kan du vara lugn med att du redan har en bra tjänstepension. Så luta dig tillbaka i hängmattan och njut av sommaren – pensionen kan vänta!

Tomas Carlsson

pensionsexpert på Collectum

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel