Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tidig utslagning finns även i Köping Hockey

Det var nog många som reagerade starkt när ungdomar och föräldrar i den anrika hockeyklubben Björklöven gick ut i media häromveckan och berättade om utslagning och utfrysning i klubbens ungdomslag. Tyvärr behöver vi inte åka till Umeå för att se detta. Det räcker att gå ner till Köpings ishall och följa ungdomshockeyn där för att möta samma problematik.

Trots att både talangscouter och idrottsforskare säger att man först efter puberteten kan se om ett barn har chansen att bli en toppspelare börjar man inom vissa lag i Köping Hockey i tidig ålder välja vilka som ska få chansen till fler träningar och matcher.

Trots att många barn visar att de vill spela hockey genom att infinna sig på träningar och matcher och år ut och in kämpa och slita så får man inte samma chans till utbildning och utveckling som andra barn i samma lag. När skillnaden i matchning är så stor att två ungdomar i samma lag denna säsong spelat 12 respektive närmare 40 matcher, trots likvärdig närvaro på träningar, undrar man vad det är som händer i klubben.

Köping Hockey är en förening med ungefär 200 aktiva barn/ungdomar och ett herrlag i division 1. Det känns som en typisk breddförening som borde välkomna och utbilda alla barn och ungdomar som vill spela hockey.

Riksidrottsförbundet säger ”så många som möjligt ska kunna vara med och idrotta så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt”. Klubbarna ska alltså inte börja välja ut vilka spelare man vill satsa på redan i 12-årsåldern.

Christer Malm, professor i idrottsmedicin, säger att tidig specialisering minskar chansen att nå toppen. Att talang inte kan upptäckas tidigt. Att de flesta inte blir elitidrottare – därför ska man lära barnen goda vanor och ge dem en bra grund att vilja fortsätta träna hela livet. Allt detta går Köping Hockey emot.

Vem bär ansvaret? Styrelse, ledare, tränare, föräldrar? Hur många barn och ungdomar ska sluta i onödan innan en förändring sker?

Bredd föder topp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel