Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk nytt om kyrkans framtid

Det är glädjande att se det engagemang som finns kring Svenska kyrkan och som för många blir extra synligt nu i kyrkovalstider.

Vi i POSK vill liksom många andra värna och utveckla svenska kyrkan som en fri och öppen folkkyrka dit alla är välkomna. Jag är glad över alla som engagerar sig i kyrkans beslutande organ, både de som har en politisk partitillhörighet och de som liksom jag valt att gå med i en partipolitisk obunden grupp. Då över 90% av Sveriges befolkning inte tillhör något parti är det viktigt att inte begränsa de förtroendevalda till enbart de som tillhör ett politiskt parti.

Bland kyrkans övriga 90-95% medlemmar finns naturligtvis massor av lämpliga människor som också kan ta ansvar och styra kyrkan rätt i tiden. Det är däremot ett demokratiskt dilemma att det nuvarande valsystemet är så skört. Då alltför få röstar i kyrkovalet öppnas möjligheten för små nya partier att använda svenska kyrkan som en språngbräda till den "vanliga" politiken. Det hände med SD för snart 20 år sedan och vi ser i dag ett ännu mer extremt parti försöka med samma strategi.

Svenska kyrkan förtjänar bättre. Därför vill POSK på kyrkomötesnivå se över hur vi kan utveckla den kyrkliga demokratin framöver. Det handlar inte alls om att vi vill ha en "elitkyrka" för några få vilket ibland hävdas från politiskt håll. Tvärtom. Hur skapar vi ett valsystem där gräsrötterna, de som engagerar sig i lokala församlingar och har ett genuint intresse för kyrkan, får större plats i kyrkomötet, och där mer extrema partigrupper inte kan ”kuppa” till sig makt över kyrkan, utan förankring i de lokala församlingarna?

Tack för att du röstar!

Johan Linnman, POSK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel