Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta strid för att behålla alla Arbogas skolor

Annons

Under året har förvaltningen inom Barn- och utbildningsnämnden (BUN) jobbat med att ta fram ett antal scenarion på hur Arbogas skolar ska omstruktureras. Det som triggar detta är att kommunen går ekonomiskt dåligt och måste spara pengar. De senaste åren har kommunledningen lagt besparingskrav på alla förvaltningar och tidigare år har man inom BUN kunnat hantera detta med mindre kännbara nerdragningar som inte drabbat kärnverksamheten, det vill säga grundskolan.

Med årets sparkrav går detta ej längre. I de scenarion som kommer ligga till grund för beslut i höst kommer flertalet av Arbogas grundskolor att läggas ner och ersättas av centralt belägna skolkomplex. I det värsta av scenarion kommer det endast finnas fem grundskolor i hela Arboga kommun. Man tänker sig från kommunen ha två lågstadieskolor, två mellanstadieskolor och en högstadieskola med minst åtta parallella klasser.

Detta är ur ett ekonomiskt perspektiv lysande då man alltid kan fylla klasserna till bristningsgränsen och ha så få anställda lärare som möjligt. Ur barnens perspektiv vore detta förödande då forskning visar att barn som går i skolor med klasstorlekar över 16 barn presterar sämre än barn som går på skolor med klasstorlekar under 16 barn. Otryggheten kommer med största sannolikhet också att öka för barnen när de skall gå på en skola med mer än 400 barn. Sedan undrar jag vad kommunen tänker göra med de barn som blir mobbade? Ska de gå kvar i samma skola men byta klass då det kanske inte finna någon alternativ skola att flytta till? Mobbningen kommer med största sannolikhet fortsätta på raster i så fall, när barnen måste fortsätta se sina förövare varje rast.

Hela detta ogenomtänkta förslag kommer med största sannolikhet strida mot svensk lag då barnkonventionen kommer bli lag 1 januari 2020. I barnkonventionens 3 stycke står det ”Vid all beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”. Inget i denna utredning som förvaltningen har gjort tyder på att man ens har funderat på vad som är bäst för barnen. Man har uteslutande gått på de sparkrav som de styrande P7-partierna med Moderaterna och Centerpartiet i spetsen drivit igenom.

Om denna utredning med sina scenarion blir verklighet kommer allt som är positivt med att bo i Arboga som barnfamilj var borta. Fördelarna med att bo i Arboga är att man har nära till en grundskola de första åren av barnens liv oavsett om man bor på Brattberget, Götlunda, Medåker, Nybyholm eller centrala delarna av Arboga.

Arbogas fina tillväxt de senare åren tror jag beror på att barnfamiljer söker sig till områden som kan erbjuda en lugn, trygg och säker uppväxt för barn. Där det finns en skola på gångavstånd från hemmet med en bra pedagogisk utbildning som bedrivs i mindre klasser. Detta är något vi måste värna om för att Arboga ska ha en möjlighet att fortsätta växa och frodas.

Jag hoppas att Hans Ivarsson (C) som leder BUN kan ta sitt förnuft till fånga och ta strid för att behålla alla Arbogas skolor!

Mikael Gustafsson

Läs också: Spara inte på barnen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel