Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar om kvinnonamn på Arbogas gator

Tack för dina synpunkter. Vid namnsättning av kvarter och gator utgår Arboga kommun från kulturmiljölagens regler om ”god ortnamnssed”.

Det innebär att vi i första hand ser om det finns gamla benämningar på platsen som bör få leva vidare i dagens namnsättning. Många av kvarters - och gatunamn i Arboga har en sådan koppling.

I andra hand använder vi kategorinamn, där geografisk koppling till platsen har gjorts och den natur som finns runt omkring.

Memorialnamn, namn efter personer, ska enligt rekommendationer från lantmäteriet användas sparsamt. Personen bör i sådana fall ha varit avliden i minst 3-5 år och ha någon form av anknytning till platsen som namnges. Det ska heller inte finnas någon tvekan bland medborgare om vem personen är. Att lyfta fram kvinnor ses som positivt vid användandet av memorialnamn.

Vid framtida namngivning av platser kan namn på historiska kvinnor bli aktuellt, om historiska ortsnamn inte kan hittas eller annan geografisk koppling saknas.

Om du har några fler frågor och funderingar kring detta är du varmt välkommen att kontakta mig.

Med vänlig hälsning,

Anne-Marie Fredriksson, samhällsbyggnadschef Arboga kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel