Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar om hemtänstens hygienansvar

Hej Anna, Tack för dina frågor och synpunkter.

Jag vill först börja att beklaga att din mamma känner oro i samband med hemtjänstens besök. Så ska det självklart inte vara. Vi är medvetna om att situationen och rådande utveckling av coronaviruset skapar oro, för våra äldre inom vård och omsorg samt anhöriga och närstående.

Vi står alla inför en pandemi som är utmanande på många sätt och som skapar annorlunda förhållningssätt och restriktioner, bland annat rekommendationer att inte besöka äldre i deras hem.

Uppdraget för vård och omsorg är att hjälpa våra kunder och äldre med sin dagliga livsföring såsom hygien, toalett, förflyttning, omläggning av sår, insulin, mat med mera. Medarbetare som ska tillgodose dessa behov behöver besöka de äldre i deras hem. Det är ett stort ansvar som åligger varje enskild medarbetare att ge stöd och omvårdnad, som kräver vårdnära arbete i många situationer, samtidigt som de ska skydda och förhindra smitta.

I Arboga kommun följer vi rekommendationer utfärdade av Folkhälsomyndigheten och region Västmanland gällande skyddsutrustning, i vilka situationer som rätt utrustning ska användas, samt tillämpning av basala hygienrutiner, som i alla situationer vid all omvårdnad, förekomst av virus eller inte. Varje enskild medarbetare har ansvar att stanna hemma vid symtom på förkylning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. All personal får utbildning och delges kontinuerligt uppdaterad information för att de ska veta hur de ska agera och vad som är viktigt att tänka på. Det är viktigt för oss att när det förekommer felaktigheter, att det kommer närmsta chef tillkänna, för att kartlägga, hantera och åtgärda om det beror på enskild individ eller brister i verksamheten generellt.

Vi kommer nu att se över besöken och ha en extra genomgång med personalen för att säkerställa att man känner sig trygg i hur man tillämpar olika utrustning i olika situationer och påminnelse kring vikten av följsamhet till hygienrutiner. Det är av största vikt i verksamheten, att som boende eller kund, känna sig trygg i att verksamheten arbetar målmedvetet med att förhindra smittspridning. Har du fler frågor och funderingar eller känner oro är din mamma eller du som anhörig varmt välkomna att kontakta mig som chef för vård och omsorg.

Med vänlig hälsning,

Cecilia Von Alten Brandt

vård och omsorgschef, Arboga kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel