Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Större brott att skjuta varg än råna butik?

Efter cirka tre års utredande står nu Karl Hedin och några av hans jaktkompisar inför rätta för att ha planerat att skjuta någon varg i Bergslagen.

Detta mål är ett av några exempel på hur stor möda och stora pengar läggs ner på brott som jag och många inte betraktar som brott. Vi klarade oss utan varg i Sverige i 100 år tills för några år sedan då några vargar kom in i Sverige från Finland. Varför blev det så viktigt att behålla dessa och se till att de förökade sig? Jo därför att några så kallade naturvänner anser att vi måste ha en mångfald.

Ska mårdhunden skyddas liksom den spanska skogssnigeln, den vi kallar mördarsnigeln? Ska vildsvinen skyddas? Vi får väl snart inte döda mygg och knott. Vi får väl inte döda råttor som är ett växande problem. Det finns säkert många fler exempel på skadedjur som dessa naturvänner vill skydda.

Det är så ofattbart att rovdjur som varg ska vara fridlysta och att åklagaren får lägga sin energi på ett mål som detta mot Karl Hedin och hans jaktkompisar. Men om det gäller mål som butiksrån då lägger man inte ner någon större möda på att hitta den eller de skyldiga, till exempel rånet som Jemps guld i Kungsör utsattes för. Heder åt TV3 som tog upp fallet och visade en filmsnutt bara någon dag efter rånet. Polisen har av någon oförklarlig anledning valt att inte lägga ut dem på nätet eller i pressen.

Man frågar sig om det är ett större brott att skjuta en varg än att råna en butik. Vem avgör det? Kanske allmänheten borde tillfrågas. Vi vet vad svaret skulle bli.

Realisten LB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel