Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa tvångsanslutningen till Köpings VA

Stoppa Köping kommuns tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp vid norra Mälarstranden! Nyttan med projektet är tveksam, då belastningen på miljön från befintliga avlopp är mycket liten. Även om man framhärdar att förändringar behövs så finns det andra lösningar som kan vara både bättre och billigare jämfört med de som påtvingas av Köpings kommun (till en kostnad av flera hundra tusen kronor). Om förbättringar krävs så är den logiska utgångspunkten att göra saker bättre. För att göra saker bättre, så måste man utgå ifrån hur det fungerar nu. Men det perspektivet saknas uppenbarligen hos köpings kommun? Det finns tydligen någon slags vision om ”hur det måste vara” och om verkligheten inte stämmer med visionen så är det fortfarande bara visionen som gäller. Hur verkligheten ser ut för sakägare är inte av intresse.

Jag som trodde att kommunens syfte var att främja tillvaron för sina invånare? Detta berör ett gammalt fritidshusområde med smala vägar, kuperad terräng och befintlig bebyggelse på privata tomter. Men Köpings kommun behandlar området som om det vore ett plant öppet gärde, utan vägar eller bebyggelse. Den angivna arbetsbredd som krävs för grävningsarbeten är 8-16m. Det utrymmet finns inte vid den tilltänkta ledningsdragningen. Som minst finns endast ca 2,5 meter tillgängligt, med privata tomter på ömse sidor. Delar av den tänkta sträckningen består dessutom i princip endast av berg. Risken för skador på fastigheter och på omgivningen är extremt stor.

Framkomligheten ska garanteras under arbetets gång. Men jag kan inte se hur det är möjligt när det finns en smal väg som ska grävas upp av tunga maskiner. Företrädare för föreningen Galten har framställt ett flertal alternativa förslag gällande ledningsdragning som skulle lösa många av dessa problem, men utan intresse från Köpings kommun.

Kommunen behöver svara på de följande frågor: Hur kommer man att spränga utan att orsaka skador på husgrunder och annan befintlig infrastruktur? De stora grävmaskinerna kommer att förstöra privat egendom, har ni sökt tillstånd? Vem bekostar återställande av de skador som sker?

Anita Muchilwa Wallén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel