Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sommartid – ingen bra idé

Låt oss göra några saker klara. Vintertid borde egentligen kallas vid sitt egentliga namn, Normaltid. Varför? Jo, för att det är den typen av tid som är det närmsta den för människan naturliga soltiden vi kan komma och ändå ha någorlunda ordning i landet. Dessutom ligger Sverige perfekt i sin tidszon och har därmed ännu större anledning att ha kvar just normaltid.

Vi kan alla enas om att det vore skönt att slippa omställningarna men då är inte sommartid året runt någon bra idé. Det ger inte mer sommar. Däremot skulle normaltid på sommaren innebära att kvällarna blir nästan lika ljusa men kanske något svalare vilket kan vara skönt om det har vart 25–30 grader på dagen.

En stor del av favoriseringen av sommartid kan bero på att begreppen är valda så att de nästan kan antas vara propaganda. Tänk efter, ett ord med "sommar" i låter för många mer lockande än ett ord med "vinter".

Nä, låt oss nu inse att det naturliga är att ha solen i söder klockan 12.

Hur skulle det då vara om vi kallade vintertid för normaltid och sommartid för till exempel onormaltid eller WWI-tid (sommartid testades i ett flertal länder under första världskriget). Då låter ju normaltiden mer lockande.

Och vet du, det är den också. Är det inte skönt när morgnarna blir ljusa igen i februari–mars? Är det inte outhärdligt när morgnarna blir decembermörka redan i oktober? Tänk då hur jobbigt det skulle bli att komma upp ur sängen under hela vintern om vi hade permanent sommartid, jag menar onormaltid.

Nä, låt oss nu inse att det naturliga är att ha solen i söder klockan 12, vilket normaltid är närmast att ordna. Glöm inte att Arboga dessutom ligger mycket nära tidszonens utgångspunkt. Här kan vi tack vare normaltid få nästan perfekt soltid.

Solen bestämmer tiden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel