Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Små avlopp är miljöfarliga, men stora då?

Små avlopp som finns i fritidshusområden kallas miljöfarliga och där skall den enskilde bevisa deras ofarlighet. Det går inte oavsett vilka experter och jurister man tar till. Politiskt har man fattat beslutet i miljönämnden att inspektörerna har rätt och då hjälper inte EU:s proportionalitetsprinciper och vetenskapliga rapporter. 

Särskilt de, där man har ett enkelt fritidshus för sommarbruk och  torrdass och  bara har sommarvatten och får hämta det med hink och tvätta potatis o disk o händer inne. Som på Tavsta hage  på Norr Mälarstrand i Köpings kommun. Det avloppet  är mycket farligt. Stenarna i stenkistan tar ju inte upp något avlopp och marken räknas inte med i anläggningen. 

Men fritidsbåtarna som ligger vid båtklubbarna intill, släpper sådant avloppsvatten i sjön och då är det ok. Och deras toalettbesök på ön går till en tank, som de sen tömmer och den komposterade näringsrika jorden sprids på öarna som knappt är 100 m i diameter. 

Har du ett minireningsverk så skall kemikalier köpas och slammet skall pumpas upp och transporteras till reningsverken och tömmas där.

Där blandas det  med mer kemikaler och plaster och med avlopp från andra ställen som vägar och industrier och sjukhus. Därifrån pumpas en del rakt ut i sjön efter viss rening. Ibland havererar det eller bräddar o då rinner skiten orenat ut i vattendragen o sjöarna. 

Det som blir kvar är avloppslammet som nu skall mixas ihop med resten av samhällets avfallsprodukter som aska från fjärrvärmeverken mm. Och fosforfällornas kalksten och några gram fosfor de tagit upp.  Nu kallas blandning ett sätt att återföra näring till jorden och man uppnår ett bra kretslopp. Så nu duger anläggningar med fotbollsplanstora  plana betongplattor där mixningen kan ske och  lakvattnet obehindrat kan rinna av och ner i jorden och ut i bäckarna intill.  Blandningen körs därefter ut och sprids på åkrar och skiten plöjs ner. 

De boende intill får acceptera luftburna sjukdomar och att diverse djur som råttor och sorkar,  fåglar och insekter sprider smitta. Därtill ständig bajslukt. Här är det kretslopp från staden som gäller. 

Sverige är fantastiskt.

Anders Segerberg

webredaktör för nätverket va-i-tiden.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel