Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sluta låtsas att det är för barnens bästa!

Folkomröstningen om Medåkers skola skjuts fram för att alla ska kunna delta. En månad senare beslutar man dock i kommunstyrelsen att gå vidare utan den, men ärendet återremitteras. Jag som förälder till en av de 13 barn som snart ska börja förskoleklass i Medåker andas ut. Kanske slipper jag sätta min glestandade femåring med separationsångest på skolbussen i höst. Kanske kan hon få gå i skolan här där hon känner barnen och de vuxna. Kanske kan hon få ha tryggheten att se syskon och kompisar leka ute på förskolan från skolgården.

Hoppet släcktes snabbt, med knappt 20 dagar kvar av terminen kan eleverna i Medåker förlora tryggheten de har med sina klasskamrater och lärare. För min dotters del innebär det att hon skiljs från de 12 kompisarna hon vuxit upp tillsammans med, de kommer spridas med vinden – vissa till samma klass men några till skolor i andra kommuner närmare hemmet. På grund av rådande omständigheter får de inte ens en chans att hinna besöka sin nya skola. Vad gör inte det med barns trygghetskänsla? Jag som förälder kan inte heller ge henne några svar – jag vet inte hur det kommer gå till med skolskjutsar, fritids eller nya klasskamrater. Samtidigt tänker jag tillbaka på min skolgång på Nybyholmsskolan. De trånga klassrummen med 25–30 elever, inget som fungerat under en Corona-pandemi. Läraren som kämpade för en dräglig studiemiljö och för att finnas till för eleverna, men som kunde lämna klassrummet i tårar. Jag ryser av tanken och relaterar efter att själv ha läst fem år på universitetet för att bli lärare. Men det är klart att en klass på 25–30 elever kommer vara så mycket bättre pedagogisk miljö för lärare och barn än en klass på 15–20 elever, det säger väl forskningen?

Jag sms:ar min man: ”Nu är det igång igen. Beslut om 10 dagar i skolfrågan. Flytta?” Vi överväger våra alternativ och planerar att flytta till ett mindre samhälle med byskola. Det är synd, för Medåker var vår perfekta idyll med skola och levande föreningsliv.

Politikerna i P7 sviker landsbygden och dess befolkning. Skolfrågan har kokats ner till statistik och siffror. Men vi är ingen statistik eller siffror. Vi är arbetande skattebetalare, vi är familjer med barn, vi är pensionärer som gläds åt att se landsbygden leva och att höra barnens skratt eka från skolgården. Vi är glestandade femåringar som blickar med tårfyllda ögon mot en oviss framtid medan vi krampaktigt håller vår förälder i handen och väntar på skolskjutsen som ska ta oss långt ifrån den trygga plats vi känner igen.

Orolig förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel