Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skrämmande att inte kommunicera med vårdad

Utan glasögon och hörapparat till palliativ vård. Bärgslagsbladet 27/5

Samma 83-åring med glasögon och hörapparat vill ha hamburgare och Coca cola.

I Kommunals rapport ”Svenska språket A och O inom äldreomsorgen” hösten 2019 skriver man: Kommunikation och språkkunskaper är livsviktiga verktyg i omsorg och omvårdnad.

Socialstyrelsen rekommenderar att man ska ha ”förmåga att förstå, tala, läsa och skriva svenska.

Arbetsgivarens rimliga krav vid rekrytering, är att den man anställer förstår svenska, kan ta emot information på svenska, kan vidarebefordra information.

Det skrämmer att en arbetsgivare som med skattemedel åtagit sig omvårdnaden om våra äldre och sköraste medborgare inte inser vikten av att de anställda kan kommunicera med vårdtagarna.

Händelsen som beskrivs i Bärgslagsbladet är troligen inte unik och kan hända igen.

Läs gärna själv Kommunals rapport ”Svenska språket A och O inom äldreomsorgen” och inget förvånar dig längre. https://www.kommunal.se/sprak

Enkätfråga i rapporten: Leder språkproblem till problem i vård- och omsorgskvaliteten eller patientsäkerheten. Ja säger 73% vet ej 20% nej 7%.

Ulf 76 år med glasögon och hörapparat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel