Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolan liknas vid ett hockeylag där några sitter på bänken

Bästa skolkommun eller sämsta?

Synen på tillgänglighet visar sig i rektors avslutningstal. Skolan liknas vid ett hockeylag, vilket kunde ha fungerat om fokus lagts på lagkänsla. Rektor anser istället att i denna skola spelar vissa elever på isen, andra sitter på bänken och några är avstängda.

Är denna elevsyn rimlig i en kommun som satsar mot att bli bästa skolkommun?

I Lärarförbundets senaste ranking rasar Köping ytterligare och dalar till plats 239 av 290. Få sjukskrivningar bland lärare verkar rädda kommunen från att hamna sist.

Man ska inte ta så allvarlig på dessa rankingar, har politiska företrädare sagt.

Jo, det är dags att göra det nu.

Det är en enorm vinst för framtiden att eleverna klarar skolan. Det är den största framgångsfaktorn i livet. Man skapar skattebetalare istället för bidragsmottagare. Att misslyckas många gånger ger trasiga vuxna, som kostar samhället mer än att ge stöd från början. Jag vill att mina skattepengar ger eleverna utbildning och en framtid.

En riktad tillsyn pågår av Karlbergsskolan. En kvalitetsgranskning av huvudmannen pågår parallellt. Brister har konstaterats i elevstöd och uppföljning till Skolinspektionen pågår.

Skolverkets statistik från 2016 visar att 62 elever i Köpings åk 6, hade F i betyg utan att få stöd. Dessa elever slutade i våras åk 9, om de inte har flyttats ner en årskurs, vilket också är vanligt i Köping. Kostnad för ett omtag är cirka 100000 kr/år. Vissa elever har hamnat två år efter, fortfarande utan att få stöd. Elever går vidare från grundskola till gymnasiet och sätts där att fortsätta läsa in grundskolan.

Nu är det dags att vända nedåtspiralen.

En likvärdig och tillgänglig skola, behöver långtgående strategier och en aktiv skolutveckling av uppdaterade och moderna ledare, som ser till att skollagen följs och att undervisningen vilar på vetenskaplig grund.

Sluta skyll på elever och föräldrar, sluta anpassa bort elevers utbildning utan kartläggningar och stöd, sluta orosanmäla föräldrar till barn med funktionshinder, utan att utreda lärmiljön.

Det är dags för självkritik och fortbildning på alla nivåer. Jag tror att vändningen är fullt möjlig, men inte om man fortsätter på den inslagna vägen.

Avslutningsvis drar jag liknelsen vid laget ett steg längre: Om skolan verkligen hade varit ett hockeylag, så hade ledarna fått lämna för länge sedan.

Förälder till elev på bänken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel