Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skilj på effektiviseringar och nedskärningar

Annons

Svar till Anders och Jonna (M) replik 11 november "Hur tar vi ansvar för ekonomin"

Först måste vi reda ut lite begrepp. En effektivisering är när man utför en uppgift på ett smartare sätt. Detta innebär att du får samma eller bättre resultat i slutändan, men till en lägre kostnad. Att ta bort talpedagoger, ungdomscoacher, stänga ungdomsgården en dag i veckan och ta bort sommarjobb för ungdomar är INTE effektiviseringar, det är nedskärningar.

Jonna och Anders skriver att de faktiska kostnaderna för byggnationer i Arboga är 400 miljoner. I samband med den kommunala budgeten i kommunfullmäktige så togs ett beslut om en ram för investeringar. Denna ligger på 756 miljoner kr, långt ifrån de 400 miljoner som (M) skriver i sitt svar. Om den styrande majoriteten inte hade planer att investera för mer än 400 miljoner så förstår vi inte varför beslutet fattades.

Skillnaden mellan oss och (M) är att vi tar ansvar för hela Arboga, både ekonomin och verksamheten. Vi socialdemokrater förstår vad som händer om man tar bort verksamhet för våra unga. Där Moderaterna ser kronor och ören där ser vi människor. Människor, unga såväl som äldre som blir utan den hjälp de behöver för att klara vardagen. Stressade medarbetare i våra verksamheter som ska klara mer på färre anställda.

Vi förstår också kopplingen mellan investeringar i nya lokaler och högre driftkostnader. Högre driftkostnader betyder mindre pengar till personal och verksamhet. Om inte ni moderater har tänkt att öka kommunens inkomst genom en skattehöjning.

Det är heller inte så att vi sagt nej till alla SPAR-förslag som kommit upp, utan vi har sagt nej till de förslag som direkt drabbar människors behov och som riskerar att bli dyrare i längden.

Vi måste ta ansvar för hela kommunen, ekonomi, verksamhet, landsbygd, näringsliv, attraktivitet, kompetensförsörjning mm. Ingen del kan finnas utan de andra.

Andreas Silversten (S)

Oppositionsråd

Ingrid Nord Silversten (S)

2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel