Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sjuka och äldre måste få ett värdigare bemötande

I media har vi kunnat ta del av berättelser om hur barn som åker särskild skolskjuts körts till fel kommun och hur äldre blivit avsläppta utanför hemmet utan tillsyn efter sjukresor. Historierna om grova bemötandeproblem för de som åker färdtjänst, sjukresor och särskild skolskjuts har upprört många. De allra flesta resor genomförs på ett bra sätt, men även om de riktigt grova misstagen är få är varje händelse en för mycket.

Region Västmanland ansvarar för den särskilda kollektivtrafiken, de så kallade serviceresorna där sjukresor, färdtjänst och särskild skolskjuts ingår. Regionen kan helt klart göra mer för att förbättra kvaliteten, bemötandet och väntetiderna när det gäller dessa resor.

Vi moderater föreslår därför att en värdighetsgaranti införs. I dag finns resegarantier för den ordinarie kollektivtrafiken. Är bussen eller tåget försenat mer än en viss tid utgår ersättning till resenären. På samma sätt vill vi införa en värdighetsgaranti.

Oavsett på vilket sätt man reser kollektivt ska det göras med god kvalitet och värdighet. Garantin ska klargöra vad resenären kan vänta sig vad gäller service, bemötande och kvalitet. Om garantin inte följs ska det vara tydligt vilken kompensation som ska utgå till resenären.

Genom att sätta fokus på dessa frågor skickar vi en tydlig signal till alla som arbetar med serviceresor att ett värdigt bemötande måste prioriteras.

Jenny Landernäs (M)

2:e vice ordförande kollektivtrafiknämnden Region Västmanland

Patrik Andrén (M)

Ledamot, kollektivtrafiknämnden Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel