Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på Köpings skolor

Köping har cirka 1 200 personer arbetslösa, dubbelt så många som innan 2009 års ekonomiska kris vilket är långt sämre än riksgenomsnitt.

Köpings årsredovisning för 2018 återger att endast två av tio nyanlända i kommunen går vidare till arbete eller studier när de lämnat etableringsuppdraget. Köpings kommun väljer att beskriva det som följer; Vid utgången av 2018 karaktäriserades Köpings arbetsmarknad av att arbetslösheten bland de utrikes födda var iögonfallande hög.

Ja det vet vi, men för guds skull, var står att läsa om åtgärderna? Kunskap till barn och ungdom är nyckeln till att senare skapa en egen försörjning.

Kommunen uppvisar även ett oroväckande sjunkande resultat över tid på mätetal som andel elever som uppnår godkända betyg och  gymnasiebehörighet.

En jämförelse med Sveriges övriga kommuner i Skolverkets statistik är ingen munter läsning. Här tappar Köping mark år för år.

Kommunens låneskuld ökade med 130 miljoner senaste året och närmar sig nu en halv miljard kronor. En låneskuld som ökar mer än övriga jämförelsekommuner. Notera att år 2010 var kommunens skuld ca. 50 miljoner.

Lek med tanken att vi använt de 130 miljonerna för att investera i ett Sverigebäst utbildningsprogram i kommunen. Genom att attrahera behöriga lärare med bra lönevillkor, samt fördela pengar till kommunens skolor och elever utifrån behov. Naturligtvis varierar behoven i klassrummen beroende på bland annat andelen utrikesfödda.

Som exempel har Elundskolan mindre än en av tio utrikesfödd elev, att jämföra med Skogsbrynskolan där mer än varannan elev är utrikesfödd.

I Köpings kommun kom sossar, moderater, vänster och liberaler överens om att styra kommunen i fyra år framåt.

Kan vi räkna med nya grepp eller som vanligt en fortsatt förvaltning? 

Observer 3

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel