Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Säg nej till vindkraft i Köping

Företaget OX2 och Sveaskog planerar för att bygga 25 stycken 300 meter höga vindkraftverk med 10 MW effekt i norra änden av Köpings kommun enligt ett brev till några närboende. Närmare bestämt mellan sjöarna Stora Vålen och Ulbosjön, upp mot kommungränsen i norr. Av någon anledning har de valt att inte informera närboende utanför Köpings Kommun. Cirka 80-90 procent av de som drabbas av denna vindpark råkar bo i Skinnskattebergs Kommun, närmare bestämt i området från Jönsarbo i söder till Karmansbo-Västanhed i norr. Eftersom Skinnskattebergs kommun har sagt nej till vidare vindkraftsutbyggnad (som ett flertal andra kommuner idag), kan man nästan se denna projektering som en hämnd mot Skinnskattebergs beslut

De här kraftverken är så enorma att det inte finns några motsvarande i drift idag. Som jämförelse kan nämnas att en gran kan bli upp till 40 meter hög och de föreslagna verken är drygt 8 gånger högre. Trots detta vill OX2 bygga verken endast 1 km från närmaste fastigheter.

Detta innebär att verken kommer att kunna sprida oljud över väldigt långa sträckor i vindriktningen, vilken huvudsakligen är mot bebyggelsen längs Hedströmmen. De pratar om max ljudnivå på 40 dBA vilket är normal gräns för bebyggelse, men det lågfrekventa buller som uppstår runt kraftverken mäts inte. Energimyndigheten har visat att 10 % av de som drabbas av detta lågfrekventa buller upplever det som mycket obehagligt. OX2 menar att de kan hålla en ljudnivå på 40 dBA, men dessa verk med rotorblad på upp till 100 meters längd, ger en rotationshastighet vid bladspetsen på 80-100 m/s vid full drift. Det är upp till 340 km/h! Jag tvivlar starkt på att de kan hålla nere ljudnivån vid dessa hastigheter. Dessutom blir det tydligt varför så många fåglar dödas av rotorbladen, då de inte har naturliga fiender som attackerar i dessa hastigheter.

Dessutom är det krav på att vindkraftverk med en höjd över 150 m måste märkas ut med ”högintensivt, vitt, blinkande ljus” vilket effektivt kommer att störa omgivningarna så fort det inte är dagsljus. Kombinera det med skuggeffekten av dessa kraftverk som stör huvuddelen av de närboende under eftermiddag-kväll så är det stor påverkan på de närboende.

Hade de projekterat dessa verk i Tyskland, hade kravet varit verkets höjd x 10 för avstånd till närmaste bebyggelse, vilket inneburit att de inte hade kunnat projektera för dessa verk i det nu föreslagna området.

Jag vädjar till Köpings kommunstyrelse, arbetsutskottet och kommunfullmäktige att säga NEJ till vindkraftsutbyggnaden vid Tretjärnsberget i norra änden av Köpings Kommun.

Niklas Holmström, Valbricka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel