Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så såg stationshuset i Köping ut när det byggdes

Annons

Apropå stationshuset:

Det är ingen tvekan om att Köpings stationshus är en historisk byggnad. Av en tillfällighet är den också årsbarn med rådhuset vid Stora torget. 1877 för att vara exakt.

Det sannolikt äldsta fotot på stationen finns i Köpings museums arkiv och visar huset alldeles nybyggt, alltså i slutet av 1870-talet. Banan trafikerades då av det privata bolaget SWB, Stockholm-Westerås-Bergslagens järnvägsaktiebolag.

Vi hade ett annat samhälle på den tiden. I den vänstra delen av huset ligger väntsalen för 3:djeklasspassagerare och i den högra delen låg väntsalen för 2:klasstrafikanterna. 1 klass fanns inte.

SWB ville helst bygga stationshuset där idag den gamla hamnkaptensvillan ligger men då protesterade Köpings stad. I så fall hade nämligen staden fått bekosta en svängbro för tågen över ån i Norsa, vilket hade blivit både dyrt och besvärligt.

Ångbåtstrafiken till Stockholm var fortfarande viktig för Köping och hade då hindrats. En ny bro blev det i alla fall. På den plats där ”bryggeribron” ligger, alltså idag söder om museet.

Sten Lindqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel