Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så här går det till i politiken i Köping

Svar till Eva Swedenborg. Eva Swedenborg ondgör sig i en insändare över att politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden lämnat en positivt förhandsbesked till en kommande byggnation i ett naturskönt område Köping.

Eva Swedenborg skriver att den aktuella marken ägs av Köpings kommun. Det är fel. Marken ägs av familjen som vill bygga. Marken har dessutom varit i familjens/släktens ägo i många decennier.

Eva Swedenborg skriver också att samhällsbyggnadsnämnden beviljat bygglov. Det är också fel. Däremot så har nämnden beslutat lämna positivt besked till byggnation på tomten. Bygglov beviljas i ett senare skede.

De aktuella inventeringar som insändarskribenten hänvisar till företogs av länsstyrelsen 1992 och 2003 och innefattar ett mycket större område än det som är aktuellt för byggnation. Sedan har också naturvärdesinventeringar gjorts 2016 och 2019 i kommunal regi.

Rätt är att man då kunde notera att vissa, inte så vanliga, växter fanns i det aktuella området, men att de inte direkt berördes av den tänkta lokaliseringen av en kommande byggnad. Länsstyrelsen noterade att om det skulle byggas i området så skulle det ske med omsorg medan Miljökontoret för sin del ansåg att man skulle besluta, att inte bevilja positivt förhandsbesked.

Som politiker måste vi ta hänsyn till inblandade parter och det är vår uppgift att väga de olika synpunkterna mot varandra. I det här fallet fattade nämnden ett annat beslut än det förslag till beslut som Miljökontoret lagt.

Nämnden gjorde det utifrån följande motiv. För det första så ansåg vi att familjens/släktens långvariga etablering på platsen och att man de facto själva ägde marken var ett tungt vägande skäl. För det andra så menade vi, att för att begreppet ”landsbygden skall leva” skall äga någon reell substans, så förutsätter det också att det bor folk där. Vidare, för det tredje, kunde vi notera att närboende inte haft några synpunkter i frågan

Den sammanfattade bedömningen blev alltså att en del växter i det här fallet fick stå tillbaka till förmån för andra överväganden.

Jag vill avslutningsvis notera att hela Samhällsbyggnadsnämnden var enig i sitt beslut att bevilja ett positivt förhandsbesked.

Ola Saaw

Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel